Stavba Moravskoslezského kraje 2012 – známe vítěze!

14.07.2013 /

17. června 2013 byli hosté Janáčkovy konzervatoře svědky vyhlašování výsledků sedmého ročníku soutěže STAVBA MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE 2012. Soutěž si za svou existenci získala jistou prestiž, což dokazuje i počet přihlášených staveb. V letošním ročníku vybírala jedenáctičlenná porota z 29 loni a předloni dokončených a zkolaudovaných objektů realizovaných v Moravskoslezském kraji. A kdo si nakonec odnesl cennou trofej?  

 

Soutěž STAVBA MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE se koná pod záštitou hejtmana kraje pana Miroslava Nováka. Pořadateli soutěže byly Svaz podnikatelů ve stavebnictví, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků, Obec architektů a Moravskoslezský kraj. „Při určování vítězů odborná porota posuzovala celkový architektonický výraz stavby a její zakomponování do okolí. Důležitá byla i kvalita stavebních prací, vhodné použití materiálů, originalita, společenské poslání stavby nebo vliv na životní prostředí“, uvedl předseda poroty Ing. Milan Balabán.

 

Hlavní cenou v kategorii STAVBY OBČANSKÉ VYBAVENOSTI-NOVOSTAVBY se dnes již může pochlubit společnost GEMO OLOMOUC, spol. s r. o., se stavbou Nová Karolina Park za symbolický architektonický výraz, který podtrhuje vstup do komplexu budov a sleduje vstupní linii včetně oddychového využití vnitřního atria s odvětrávací šachtou, jakožto vazbou na historickou minulost Ostravy.

 

V kategorii BYTOVÉ DOMY se vítězem stala Rezidence Nová Karolina. Přihlašovatelem a investorem stavby je společnost New Karolina Residential Development, s. r. o. Projektantem je společnost Hlaváček a Partner, s. r. o., a zhotovitelem je společnost GEMO OLOMOUC, spol. s r. o.

 

První místo v kategorii RODINNÉ DOMY získal Rodinný dům Slavkov. Přihlašovatelé a projektanti stavby jsou Ing. arch. Tomáš Bindr, Ing. arch. Jan Zelinka ze společnosti Atelier 38, s. r. o. Zhotovitelem stavby jsou společnosti SSO – Slezské stavby, Opava s. r. o. a IPOS Opava s. r. o. Investorem stavby jsou manželé Kravalovi.

 

Vítězem v kategorii DOPRAVNÍCH, INŽENÝRSKÝCH A VODOHOSPODÁŘSKÝCH STAVEB se stal Most na silnici I/67 Skřečoň-Bohumín. Přihlašovatelem a zhotovitelem stavby je společnost Firesta – Fišer, rekonstrukce, stavby a. s. Projektantem je společnost Stráský, Hustý a partneři s. r. o. a investorem stavby je Ředitelství silnic a dálnic České republiky.

 

Nejvyšší ocenění, cenu GRAND PRIX, získala Multifunkční aula Gong, společnosti VÍTKOVICE a. s. Projektantem stavby je Ing. arch. Josef Pleskot, zhotovitelem společnost GEMO OLOMOUC, spol. s r. o. a investorem stavby je Dolní oblast VÍTKOVICE zájmové sdružení právnických osob. Gong získal rovněž i Hlavní cenu v kategorii Stavby občanské vybavenosti–rekonstrukce.

Multifunkční aula Gong

„Cena Grand Prix byla udělena Multifunkční aule Gong za naprosto unikátní a zdařilé oživení industriální, již téměř k zániku odsouzené zóny, která je technicky ojedinělá v celé Evropě. Lokalita, která snad jen zázrakem a nadšením osvícené skupiny mecenášů vykvetla k nevídané oživlé technické kráse. Multifunkční aula je skvělým architektonickým dílem, ale i mimořádně technicky dobře zvládnutým komplexem. Je do budoucna majákem a zázemím pro rozkvět celé dolní oblasti Vítkovic. Je oprávněným cílem uznání a obdivu, nejen celé odborné, ale i široké veřejnosti. Takový komplexní úspěch stavebního díla překračuje hranice Moravskoslezského kraje a velmi pravděpodobně i České republiky,“ odůvodnil udělení ceny GRAND PRIX člen poroty Ing. arch. Igor Saktor.

Cena odborné poroty

Při konečném hodnocení byla udělena rovněž CENA ODBORNÉ POROTY, kterou získala stavba Výzkumné a inovační centrum moravskoslezského dřevařského klastru o. s. – Energeticky pasivní dům, za přínos a propojení s vědou a výzkumem. Porota udělila toto ocenění především za to, že si zde studenti mohou na vlastní zkušenosti ověřit stavebně fyzikální informace, které by jinak získávali jen z příruček. Přihlašovatelem a zhotovitelem stavby je společnost RD Rýmařov s. r. o.

 

Pro podrobnosti o soutěži kontaktujte:
Ing. Alžběta Majíčková
Člen České marketingové společnosti ČMS.

 

Člen Asociace evropských komunikačních agentur EACA.
Michálkovická 159
710 00 Slezská Ostrava
Tel.: 596 244 245

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+