Masarykova čtvrť: Jednoznačně nejprestižnější lokalita v Brně!

13.10.2013 /

Masarykova čtvrť? Jednoznačně nejprestižnější lokalita v Brně! Její název nemá oporu v označení katastrálního území, jak je u jiných čtvrtí běžné (např. Královo Pole, Bystrc, Líšeň a další). Spadá pod části katastrálních území Pisárky, Stránice a Žabovřesky a vlastně ani není jasně vymezena, byť každý brňák ví, kde ji hledat.     

Její severní část tvoří na kamenném ostrohu Wilsonův les založený na konci 19. století Ludvíkem Odstrčilem jako Císařský les. Je největším parkem ve městě, který navíc navazuje na rekreační a sportovní plochy Kraví Hory. Vlastní zástavbu Masarykovy čtvrti najdete na východních, jižních a jihozápadních svazích těchto dvou brněnských vyvýšenin. Pýchou čtvrti je bezesporu mnoho funkcionalistických vil význačných architektů, zastoupeny jsou i řadové a bytové domy, vše obklopeno zelení vlastních zahrad a vnitrobloků. Masarykova čtvrť žádné zásadní stavební zásahy nezažívá, ona si je ani nepřeje. Málokterá lokalita je tak odmítavá k přestavbám a dostavbám jako právě tato čtvrť. Jedním z důvodů je skutečnost, že obyvatelstvo Masarykovy čtvrti se mění spíše výjimečně, navíc nejčastěji mezigeneračně v rodinách. A proč měnit to, nač jsme zvyklí?

Že tu chybí obchody a nejbližší restaurace je, až na jednu výjimku, na Hlinkách? Nám to nevadí.  Určitě jsem ráda, že na úpatí Kraví Hory nestojí Lidl se svojí unifikovanou montovanou budovou a Wilsonův les neprotíná sjezdovka. Naopak projekt WILSON bych přivítala místo zpustlých kasáren mezi ulicí Údolní a Lerchovou.  Ceny nemovitostí odpovídají lukrativnosti lokality. Ráda bych ještě vyzdvihla blízkost centra, neexistenci průmyslu a důležitých městských dopravních tepen, přesto výborné napojení na ně, citlivě vyřešenou hromadnou dopravu. Nedostatek nabídky pozemků, bytů i domů v Masarykově čtvrti je dalším důvodem pro neobvykle vysoké ceny. I tak se vše prodá, poptávka mnohonásobně převyšuje nabídku. Ceny novostaveb bytů dosahují závratných výšin 65-100 tisíc Kč/m2, u starších bytů jsou ceny nižší, ale ne o mnoho.

Naše realitní kancelář FIEDLER REALITY s.r.o. nabízela v loňském roce byty v novostavbě na ulici Vinařské, do kolaudace nezbyl ani jeden, zůstává možnost koupě dvou kancelářských jednotek. Podíleli jsme se na prodeji polyfunkčního domu na Hlinkách, kde již můžeme nabídnout pouze pronájem malých bytů, obchodu, restaurace, vše ostatní je prodáno.
Nabídku nemovitostí v lokalitě Masarykova čtvrť najdete na www.realcity.cz.

Eva Krajíčková
realitní specialista

FIEDLER REALITY s.r.o.
Charvatská 1385/8
612 00 Brno
Česká republika
Tel.:  +420 604 215 282
GSM:+420 739 208 084

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+