Daň z převodu nemovitosti. Bude platit prodávající!

20.10.2013 /

Chystáte se prodat nemovitost? Pak nesmíte zapomenout na daň z převodu nemovitosti. Jak jsme vás již informovali, v roce 2014 měl tuto povinnost mít kupující. Senát však na začátku října tohoto roku zamítl zákon, který měl tuto povinnost na kupujícího přenést. Jak to tedy bude? 

Zákon se díky zamítnutí vrací do rozpuštěné Sněmovny. Je tedy jasné, že do konce roku už se nestihne znovu projednat. V roce 2014 se tedy nakonec na současných podmínkách nic nezmění, jak jsme vás informovali na začátku tohoto roku, a stejná zůstane i výše daně, tedy 4 procenta.

Čeho se daň z převodu nemovitosti týká?

Daň z převodu nemovitosti se podle zákona týká staveb a pozemků, které byly úplatně převedeny, nebo u nich došlo k převodu vlastnictví z jedné osoby na druhou. V případě výměny nemovitosti mezi majiteli je tato transakce považována za jeden převod a daň se týká nemovitosti, u které je základ daně vyšší. Tímto základem je myšlena prodejní či odhadní cena nemovitosti.

Daň tedy doposud platil prodávající, a tak to také zůstává. V případě, že tak jako prodávající neučiníte, stát se obrátí na kupujícího, který dle zákona je ručitelem této transakce. Všechno by proto mělo být ujednáno předem a zakotveno ve smlouvě. Jako kupující se můžete naopak pojistit např. smluvní sankcí původního majitele nemovitosti. Doporučujeme variantu složení této části ve výši daně u notáře. Zde mohou být uložené až do doby, kdy má být daň zaplacena. Daňové přiznání přitom musí být podáno v termínu nejpozději do třetího měsíce následujícího po zápisu do katastru nemovitostí.

Kdy daň neplatit…

Daň z převodu nemovitosti se samozřejmě neplatí v případě, že nemovitost je předmětem dědického řízení či byla darována. Na tyto případy se vztahuje daň darovací a dědická. V žádném případě však daň z převodu nemovitosti nenahrazuje daň z nemovitosti. Ta se platí v termínu do konce května. Toto vám realitní odborníci jistě poradí. Pokud se nemovitost převádí ze společného jmění manželů, jsou poplatníkem daně oba z manželů. Tuto daň platí rovným dílem. Existují i další případy, kdy se daň z nemovitosti platit nemusí. Např. u nových nemovitostí, jedná-li se o první převod nebo převod stavby, která ještě nebyla používána vyjma zkušebního provozu.

Od daně je osvobozena i transakce bezúplatného převodu bytů a nebytových prostor z vlastnictví bytových družstev do vlastnictví konkrétních členů. Stejně tak jsou od daně osvobozené převody rodinných domů, bytů a garáží z majetku družstev rovněž do vlastnictví členů, kteří již splatili svůj členský podíl. Daň nezaplatí ani prodávající družstevního bytu, jelikož nejde vlastně o prodej jako takový, ale o převod členských práv, při kterém bytová jednotka je majetkem družstva. Toto se zatím rovněž nezměnilo.

Senát schválil vládě zákonné opatření o dani z nabytí nemovitostí. Na rozdíl od původní předlohy by měl daň nadále platit prodávající, ne kupující. Kvůli tomu senátoři před měsícem odmítli tehdejší návrh nového zákona. Přijetí bylo potřebné kvůli novému občanskému zákoníku. Opatření, jehož platnost bude muset ještě potvrdit příští Sněmovna, podpořilo 9. října 52 ze 63 přítomných senátorů. Stalo se tak prvním schváleným opatřením z celkem čtyř, které kabinet Jiřího Rusnoka horní komoře předložil. Nyní jej dostane k podpisu prezident. I když zákon zachovává prodávajícího jako plátce daně, dává mu možnost dohody s kupujícím na tom, kdo nakonec poplatníkem bude. Podle současné úpravy je kupující v pozici ručitele. Daň by musel zaplatit pouze v případě, pokud by ji prodávající nezaplatil. Předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera neprosadil požadavek, aby sazba daně byla snížena ze čtyř na dvě procenta.

Zdroj: ČTK    

V roce 2014 chce stát nově vybírat daň také od firem, které změní majitele, a přitom vlastní nemovitosti. Toto opatření by mělo zabránit obcházení daňové povinnosti formou vkladu do obchodní korporace a následných převodů podílů ve firmě. O změnách vás budeme informovat. Další informace najdete na www.realcity.cz.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+