Developeři už nenabízejí jen novostavby!

20.10.2013 /

Dobám, kdy si zákazník přišel vybrat k developerské společnosti nový byt a na „první dobrou“ jej koupil, jsou nenávratně pryč. Trh se změnil a developerské společnosti na tento fakt aktivně reagují. Změnily nejen svou marketingovou strategii, ale i významně pokročily směrem kupředu v souvislosti s nabízenými službami. Není tak výjimkou, že si u developera objednáte např. službu dlouhodobého pronájmu nově koupené nemovitosti nebo dokonce koupíte starší byt. Vše je možné! 

Nové projekty rostou jako houby po dešti. Na trhu ovšem chybí nejluxusnější segment. Je patrné, že se v posledních letech zvýšila poptávka po luxusních bytech, kterých se v nových rezidenčních projektech příliš nedostávalo. Do kategorie luxusu se řadí nemovitosti od cca 80 a více koruna za metr čtvereční. Podle odborníků je přitom trh s těmito prémiovými byty zatím nejstabilnější ze všech segmentů realitního trhu. Stále proto zůstávají developeři, kteří aktivně pokrývají tuto poptávku již řadu let, ale nejen to. Nyní rozšiřují svou nabídku o další nadstandardní služby. Jedním z nich je např. společnost Satpo.

Další nové služby zavedených developerů

Jak jsme zmínili v úvodu, služby developerských společností se mění a jejich nabídka se rozšiřuje. Zatímco ještě nedávno byly např. úpravy interiéru v rámci novostaveb možné převážně v době výstavby, dnes se firmy snaží klientům vyjít maximálně vstříc. Nabízejí dokonce pomoc architekta s návrhem nového prostoru a zařizovacích předmětů. „Zakládáme si na osobním přístupu a flexibilitě a samozřejmě vycházíme vstříc představám a požadavkům našich klientů při zpracování návrhu nutných klientských změn. Pomůžeme rovněž s výběrem stavebních a řemeslných prací, dohlédneme na kvalitu provedení a zájmy našich klientů prosadíme až do finální realizace celkového interiéru,“ představuje jednu z nových služebsvé společnosti Aleš Kužma, obchodní ředitel SATPO. (Společnost SATPO patří díky výstavbě kvalitních rezidenčních projektů v prémiových lokalitách a realitní činnosti mezi významné hráče s pevnou pozicí na českém realitním trhu.) Tady je třeba také říci, že dnešní standardy vypadají určitě jinak, než jak tomu bylo dříve. To, co jste před pár lety pořídili jako „nadstandard“ (týká se vybavení koupelen apod.), to dnes již běžně seženete ve standardu, který je součástí základní ceny nemovitosti. I tady developeři zvládli svou úlohu na výbornou. Zachází ovšem ještě dál. Při koupi nemovitosti dnes již není žádnou výjimkou, když vám zároveň zprostředkují další pronájem této nemovitosti po garantovanou dobu. Tuto službu vítají zejména lidé, kteří nutně neshánění bydlení, nýbrž mají finance navíc a mají zájem o koupi nemovitosti tzv. na investici. Tato služba postupem času nabývá na popularitě, čemuž není divu.

Klasické realitní služby od developera? Proč ne! Zprostředkuje nákup i prodej

Poslední novinkou, kterou jsme zaznamenali, je rozšíření nabídky developerských společností o standardní služby realitní kanceláře. Ve snaze obsáhnout větší část realitního trhu a nabídnout skutečně komplexní služby, vydávají se tyto společnosti, nebo jejich speciální divize, cestou vyšlapanou zkušenými realitními kancelářemi a zprostředkovávají nákup a prodej starších nemovitostí. A nutno říci, že se jim v mnoha případech daří. „Společnost SATPO nabízí mimo jiné služby SATPO broker v oblasti zprostředkování nákupu a prodeje starších, ovšem prémiových bytů, vil a pozemků, které nejsou naší společností realizovány. Nedílnou součástí nabídky je i komplexní servis spojený s pořízením a financováním těchto nemovitostí,“potvrzuje tento fakt Aleš Kužma. I tohle je jistě cesta správným směrem. Už teď se těšíme, co nového budoucnost ještě přinese. A určitě vás o tom budeme informovat.

Podle čeho si vybírat developerský projekt

  1. Důkladně se informujte na lokalitu, ve které se projekt nachází
  2. Vyplatí se zeptat i na případné změny v územním plánování a vývoj další výstavby
  3. Ptejte se na dispozice a jejich případnou úpravu
  4. Zjistěte si, co všechno zahrnují standardy a co již spadá pod nadstandard – včetně služeb
  5. Dobrý developer vám vyjde maximálně vstříc ve vašich požadavcích
  6. V případě, že nemovitost nesplňuje vaše požadavky, měl by vám developer navrhnout nějakou jinou „lepší“ variantu
  7. Vyšší cena nemovitosti nemusí odrážet kvalitu projektu
  8. Informujte se o dalších výdajích spojených s následným užíváním nemovitosti (energie, úspora)
  9. Nadstandardní služby mohou obsahovat i pomoc se stěhováním, zajištění financování, právní servis apod. Bylo by škoda těchto služeb nevyužít.
Kontakt…
Aleš Kuźma
Obchodní ředitel | Sales Director
SATPO broker, s.r.o.
Plzeňská 3217/16 Praha 5
Tel.: +420 296 336 933

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+