Smlouvy, se kterými realitní kanceláře kooperují

20.10.2013 /

Exkluzivní smlouva leží v žaludku mnoha lidem, kteří aktivně prodávají nebo pronajímají nemovitost s využitím služeb realitní kanceláře. Je nutná a co vlastně znamená? Jaké další smlouvy vás v RK čekají a proč?

V dnešním třetím díle seriálu o výběru dobré realitní kanceláře jsme se zaměřili na smlouvy, které s realitní kanceláří uzavíráte. Ty zásadní mohou být dvě. Exkluzivní a rezervační. Jaká mají úskalí a proč je s vámi RK chce podepsat?

Exkluzivita. Co to znamená?

Exkluzivní smlouva je vnímána mnohými jako nátlak ze strany vybrané realitní kanceláře. Je třeba se na tuto věc dívat z obou stran. „Exkluzivní smlouva znamená pro realitní kancelář závazek, který je třeba splnit. Alespoň v našem případě to tak je. Realitní kancelář se tak zavazuje k tomu, že se bude pečlivě věnovat zakázce a udělá vše proto, aby ji odbavila ke spokojenosti klienta,“ říká Ing. Blanka Kolomá z pražské realitní kanceláře ADVANCED Real Estate.

Definice: Exkluzivní nebo také výhradní smlouva

Ve smlouvě se klient zavazuje, že při prodeji nemovitosti nebude spolupracovat s jiným subjektem a ani ji nebude prodávat na vlastní pěst. Realitní kancelář, se kterou je smlouva podepsána, má výhradní právo zastupovat klienta při prodeji bytu, domu nebo jiné nemovitosti. Také tuto nemovitost nabízet a vést veškerá jednání s případným zájemcem.

Výhody exkluzivní smlouvy

Kromě toho, že je to závazek pro RK, slibuje podpis Exkluzivní smlouvy ještě další pro. „Otevře se vám cesta k inzerci na velkých realitních serverech, za které byste jinak museli platit,“ dodává Blanka Kolomá. Vaše nabídka se na těchto serverech navíc nebude zobrazovat potencionálním zájemcům několikrát a s různou cenou, což nevypadá zrovna dobře a seriózně. A může to zájemce mást, či někoho odradit.

Každopádně…

  • Je třeba si smlouvu řádně přečíst
  • Na zkoušku můžete podepsat smlouvu na dobu určitou v řádu měsíců a uvidíte, jak si RK s vaší nemovitostí poradí
  • Některé smlouvy mají v sobě zakotveno automatické prodloužení v případě, že není vaší stranou vypovězena. Na to si dejte pozor. Toho zneužívají neseriózní RK.
  • Podmínky odstoupení by měly být jasně stanovené.

Rezervační smlouva

Rezervační smlouva je smluvním instrumentem při procesu převodu nemovitosti mezi kupujícím a prodávajícím při prodeji prostřednictvím realitní kanceláře. Zajišťuje rezervaci předmětné nemovitosti kupujícímu, což znamená, že definuje dobu, během které nemůže prodávající nabízet předmětnou nemovitost jinému zájemci. V této době si můžete jako kupující zkontrolovat faktický i právní stav nemovitosti. Smlouva se týká i rezervačního poplatku, který může být započítán na úhradu kupní ceny i určen jako smluvní pokuta při nedodržení podmínek rezervační smlouvy. Jinak rezervační smlouva předchází smlouvě kupní a může předcházet také smlouvě o smlouvě budoucí. (Zdroj. Wikipedie)
„Po podpisu rezervační smlouvy s naší RK a složení rezervační zálohy nemovitost automaticky stahujeme z nabídky a je rezervovaná pro daného klienta. V rezervační smlouvě je také odsouhlasena cena nemovitosti pro daného klienta. Během rezervační doby má klient čas na vyřízení např.: financování nemovitosti hypotékou, přípravu smluvní dokumentace atd.,“ říká Blanka Kolomá a dodává:“ Naše realitní kancelář uzavírá všechny rezervační smlouvy přímo mezi majitelem nemovitosti a zájemcem o koupi. Rezervační záloha je tedy placena přímo majiteli nemovitosti.“
Pokud si vyberete dobrou realitní kancelář, nemusíte se o své peníze bát. O podpisu jakýchkoli smluv nemluvě. Vždy záleží na přístupu dané kanceláře. Reference jsou v tomto případě klíčové a zavedené realitní kanceláře nechtějí o své pracně vydobyté renomé přijít.
Jaké jsou nejčastější dotazy při výběru dobré RK a odpovědi na ně vám prozradíme v příštím díle našeho seriálu.

 

První díl našeho seriálu si můžete přečíst zde.
Další díl seriálu o náboru nemovitostí vyjde 29.10. V něm se dozvíte informace o úschovně financí a další zajímavosti.
Seriál vznikl ve spolupráci s RK ADVANCED Real Estate, s.r.o. 

 

Kontakt:
ADVANCED Real Estate, s.r.o.
Vinohradská 39
120 00   Praha 2
Tel.: +420 601 336 905

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+