Zájem o pronájmy bytů roste!

24.11.2013 /

Studenti bydlí společně

Není ani velkým překvapením, že se dobře pronajímají např. i větší byty 3+1 s dispozicemi, které umožňují vlastní vstup do jednotlivých místností. Zájemci jsou v tomto případě z řad studentů, kteří jsou zvyklí bydlet společně v několika lidech. Nájem si pak dělí mezi sebe. Takový nájem se skutečně může finančně vyplatit, jelikož je levnější než kolej. Navíc toto bydlení poskytne mladým mnohem větší soukromí a komfort. Dá se říci, že vždy také záleží na aktuálním období. Toto je patrné zejména ve větších a univerzitních městech, kam se stěhují studenti z důvodu studií. To ale neplatí jen pro tento rok, ale obecně. Naopak v zimě a o letních prázdninách se situace výrazně liší. V těchto obdobích je poptávka ze stran studentů minimální. Na jaře zase přebírají aktivitu v oblasti hledání pronájmu i sezonní pracovníci.

Pronájmy začínají být aktuální téma. Prostřednictvím realitních odborníků jsme zaznamenali, že celkový zájem o pronájmy bytů v letošním roce vzrostl. O tomto faktu rovněž informovala v listopadu i ČTK. Není novinkou, že tento typ bydlení vyhledávají převážně mladí lidé. 

ČTK na začátku listopadu informovala veřejnost o tom, že v posledním roce vzrostl zájem o podnájmy. Čísla zvyšují především nezadaní lidé do 30 let a zcela logicky studenti. Tyto dvě skupiny lidí mají ovšem rozdílné požadavky na bydlení. Mladší generace poptávají spíše menší byty. Studenti naopak upřednostňují větší byty s více místnostmi, jak informovala ČTK. Tento fakt vyplývá rovněž ze zkušeností oslovených realitních profesionálů.

„Napříč všemi regiony roste zájem o pronájmy bytů. Jde převážně o malometrážní jednotky do 40 metrů čtverečních a zájemci jsou většinou mladí lidé, bezdětní, startující kariéru a pak obecně klienti řešící z rodinných a pracovních důvodů okamžitou a většinou dočasnou potřebu změny bydlení,“ prohlásil pro ČTK výkonný ředitel společnosti ERA Reality Česká republika Marek Sklenář a dodal, že poptávka po pronájmech je rovněž podpořena zájmem klientů, kteří z ekonomických důvodů nedosáhnout na hypotéku. Podobně reagoval i předseda představenstva Realitní společnosti České spořitelny (RSČS) Martin Němeček. „Registrujeme zájem jak o malometrážní byty, od těch nejmenších pro demografickou skupinu ´singles´ až po 2+kk, tak o větší byty pro rodiny, případně pro studenty, kdy jich bydlí v jednom bytě více z důvodu snížení nákladů spojených s pronájmem,“ přiblížil druhou skupinu typických zájemců o pronájmy Němeček. Podle dalších oslovených velkých hráčů na realitním trhu je největší zájem ze strany těchto skupin lidí o byty s dispozicí 1+1 a 2+1. Realitní kanceláře by proto tento segment rozhodně neměli brát na lehkou váhu, i když se jedná o nižší provize. Na druhou stranu jde o „rychloobrátkové zboží“ a provizi může RK přinést i vícekrát.

I deregulace pomohla zvýšení zájmu

Nárůst zájmu o pronájmy není pouze záležitostí jednotlivých měst či regionů, ale napříč celou ČR. Zájem podle odborníků vzrůstá i ze stran nájemců bytů, kterým se kvůli deregulaci výrazně zvýšil nájem a hledají tak nové, přijatelnější alternativy. Přibývá rovněž lidí, kteří díky zpřísněným kritériím bank nedosáhnou na hypoteční úvěry, které by řešily jejich situaci. Tito lidé rovněž zvažují dlouhodobý pronájem jako jednu z možností. „V porovnáním s loňským rokem zaznamenáváme nárůst zájmu o pronájem, zejména pak malých bytů do velikosti 2+kk, 2+1 do ceny 14 tisíc korun včetně poplatků. O pronájem mají největší zájem mladí lidé do 30 let,“ popisuje své zkušenosti makléř oddělení pronájmů v Maxima Reality Karel Štaubert. Podle dalších odborníků se zvyšuje zájem o nájemní bydlení i v regionech, kde je vyšší nezaměstnanost.

Zdroj: ČTK

Zájemci o pronájem preferují zařízení nemovitosti. Podle odborníků v bezmála sedmdesáti procentech případů preferují tito lidé zařízené nemovitosti s minimální potřebou dalších investic.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+