Prodej a koupě spoluvlastnického práva

14.11.2013 /

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně prodeje/koupě spoluvlastnického podílu (rodinný dům není fakticky rozdělen, spoluvlastnický podíl je 4/12). Je reálné tento podíl prodat „třetí“ osobě, případně realitní kanceláři? Předkupní právo bylo nabídnuto, ale neshodli jsme se na ceně. Případně za jakou cenu je reálné podíl prodat spoluvlastníkům? Děkuji.

Pokud oprávněný z předkupního práva neakceptoval nabídnutou cenu, je možné nemovitost prodat třetí osobě za tuto nebo vyšší cenu. Pokud byste nemovitost chtěli prodat třetí osobě za nižší cenu, je třeba nemovitost opět nabídnout přednostně ostatním spoluvlastníkům.
Spoluvlastnické podíly se prodávají samozřejmě hůře než celá nemovitost. Ohledně prodeje Vám doporučuji kontaktovat některou z renomovaných realitních kanceláří, které Vám s prodejem rádi pomůžou se stanovením ceny a doporučí nejlepší postup.
Nemovitost v podílovém spoluvlastnictví se nemusí nutně prodávat. Spoluvlastníci se mohou rovněž dohodnout o zrušení spoluvlastnictví a o vzájemném vypořádání.
Nedojde-li k dohodě, zruší spoluvlastnictví a provede vypořádání na návrh některého spoluvlastníka soud. Přihlédne přitom k velikosti podílů a k účelnému využití věci. Není-li rozdělení věci dobře možné, přikáže soud věc za přiměřenou náhradu jednomu nebo více spoluvlastníkům; přihlédne přitom k tomu, aby věc mohla být účelně využita. Nechce-li věc žádný ze spoluvlastníků, nařídí soud její prodej a výtěžek rozdělí podle podílů.

Mgr. jiří Helán

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+