Dědictví a vyděděné děti

11.11.2013 /

Dobrý den pane magistře, děkuji Vám za odpověď ze dne 4.10 2013 ohledně věcného břemena na domě, kde byl již uveden v katastru jen on. Dům jsme stavěli oba dva, a pak jsme se rozvedli. Děti byly malé, já se odstěhovala a on založil novou rodinu a měl další děti. Nemohu pochopit, jak je může vydědit, že ten dům daroval dítěti z dalšího manželství. Mé dcery jsou dnes dospělé a za celý život od něj nic nedostaly. Na výživné se mu strhávalo exekučně z platu, celý život o ně nejevil zájem, nic od něj, nikdy žádný dárek nedostaly, jen co mu mu určil soud, proto jsem z Vaší zprávy zaskočená. Není nějaká možnost napadnutí té celé záležitosti. Že jednomu dá vše a další děti nedostanou nic. Děkuji za odpověď, snad se ještě od Vás dozvím, zda je ještě nějaká jiná možnost.

S pozdravem Strýčková Ivana

Hezký den, pokud jste nemovitost vystavěli za trvání manželství, tvořila pravděpodobně součást Vašeho společného jmění manželů (SJM) a po zániku Vašeho manželství měla být tato nemovitost vypořádá (obvykle tak, že každému z manželů připadne polovina nemovitosti). V takovém případě by mohl Váš bývalý manžel darovat pouze svoji polovinu, nikoliv celý dům.

Ohledně dědění existuje ještě možnost započtení daru podle § 484 občanského zákoníku. Ten stanoví, že při dědění ze zákona se dědici na jeho podíl započte to, co za života zůstavitele od něho bezplatně obdržel, pokud nejde o obvyklá darování; jde-li o dědice uvedeného v ustanovení § 473 odst. 2, započte se kromě toho i to, co od zůstavitele bezplatně obdržel dědicův předek. Při dědění ze závěti je třeba toto započtení provést, jestliže k němu dal zůstavitel příkaz anebo jestliže by jinak obdarovaný dědic byl proti dědici uvedenému v ustanovení § 479 neodůvodněně zvýhodněn.
Problematika je bohužel trochu na webovou poradnu trochu složitější a bez přesných vstupních informací nelze podat zcela přesnou odpověď.

S pozdravem Mgr. Jiří Helán

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+