Bytový architekt musí umět naslouchat

29.11.2013 /

Postavili jste dům? Koupili nový byt? Nebo jste si pořídili starší bydlení a teď dumáte, jak ho nejlépe vylepšit a zařídit k obrazu svému? V takové situaci se hodí mít k ruce zkušeného rádce. Ale jak poznat dobrého bytového architekta? 

Stále mezi námi žijí lidé, kteří nechápou, proč by měli platit někomu cizímu, aby jim mluvil do jejich bydlení. S největší pravděpodobností pak budou dalších deset let chodit do kuchyně přes ložnici, kde si neodpočinou, protože si ji vymalovali svou oblíbenou červenou barvou. Většina chyb se totiž ukáže až při používání prostoru (něco bude překážet, rušit, nebude to podle našich představ). „Často se stává, že po dokončení stavebních prací jsou majitelé bytu či domu následně nuceni bourat a předělávat, protože při řešení interiéru narazili na problém. Přitom kdyby včas navázali spolupráci s odborníkem, ušetřili by si zbytečně vynaložené síly a peníze,“ vysvětluje olomoucký architekt Martin Lubič. Pokud se lidé rozhodnou zařídit si prostor sami, připravují se o možnost najít optimální řešení a místo tak co nejlépe zhodnotit. 

Buďte aktivní

Co přesně tedy lze od bytového architekta očekávat?

  1. Pomůže analyzovat stávající stav, najít a pojmenovat silné a slabé stránky a navrhnout cestu ke změně, přiměřenou našim možnostem.
  2. Někoho může zaskočit, že architekt očekává také naši aktivní spolupráci, otevřenost a ochotu zapojit se do diskuse. „Architektův návrh by měl ve výsledku zohlednit specifickou situaci každého klienta. Předložené úpravy musí rezonovat s klientovou osobností a jeho potřebami,“ vysvětluje Martin Lubič.
  3. Narazíme-li na odborníka, který nabídne řešení, aniž by se nás na cokoliv ptal, vezměme raději rychle nohy na ramena.

S architektem na stejné vlně

Kromě bytových architektů, jenž má komplexní znalosti a dokáže vytvořit hezký a funkční prostor, šitý klientovi na míru, narazíme také na bytové dekoratéry (bytové stylisty, návrháře apod.), kteří interiér pouze dolaďují v rámci stylu, ale neřeší jeho funkčnost.

Architekt je vždy absolventem vysoké školy architektonického směru. Stylisté, designéři či návrháři mají vzdělání různé (od VŠ po krátké kurzy). Ale ani vzdělání není všechno. Jde i o lidské kvality odborníka, o schopnost porozumět klientovu přání a naladit se na stejnou vlnu. „Věřím, že kvalitní, citlivý dekoratér pomůže klientovi navrhnout optimální podobu interiéru a při realizaci pak přizvat ke spolupráci další odborníky, s nimiž vyřeší případné stavební úpravy,“ říká Martin Lubič. „Na druhou věřím, že dobrý architekt, bude-li mít pocit, že to klientova situace vyžaduje, přizve k řešení interiéru bytového dekoratéra.“

Řekněme, že architekt je jako váš přítel, který naslouchá, aby vám mohl poradit a nasměrovat vás. Nikoliv nepřítel, jehož hlavním cílem je přelstít vás a převálcovat.

A co vy? Využili jste někdy služby bytového architekta?

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+