Zlatá v interiéru. Trendy nejen o Vánocích!

13.12.2013 /

Přemýšlíte, čím a jak ozvláštnit svůj příbytek? Zkuste mu naordinovat „zlatou vzpruhu“, díky které se v něm budete cítit slavnostně nejen o svátcích. Zlatá je totiž v kurzu a moc jí to v interiéru sluší. Poradíme vám, jak to s ní nepřehnat, aby efekt byl takový, jak si přejete.

Někteří z nás se někdy rádi zasní a v představách si představují, jaké by to asi bylo žít v luxusním apartmánu. A přitom takový interiér laděný v elegantním stylu a ojíněný zlatavými prvky si může doma dnes dopřát téměř každý a nemusí to zrovna stát tisíce korun.

Proč právě zlatou?

Důvodů, proč sáhnout po zlaté barvě je mnoho. Zapomeňte na chvíli na trendy, jelikož ty se mění rok od roku, ale co třeba protože zlatá barva je energická, poutá pozornost, je elegantní a nápaditě skromná? Podle odborníků zlatá barva v interiéru symbolizuje nadčasovost.

Všeho moc škodí

U zlaté více než kdy jindy platí pravidlo, že méně je více. Jednoduše řečeno – pokud to přeženete, může váš domov nakonec vypadat nevkusně a naopak velmi lacině. Zmírnit její působení lze velmi snadno s pomocí kovově zlaté s patinou. Ideální je přitom použití patiny na nábytku. Takových kousků ovšem interiér „snese“ pouze pár. (Někdy naštěstí.)

Zkuste kontrasty

Italský návrhář Gianni Versace dokáže zázraky. Jak? Velmi citlivým kombinováním bílé, černé a zlaté. Je pravda, že někdy jsou jeho návrhy již na hraně mezi vkusem a kýčem, ale většinu svých výtvorů dovedl k dokonalosti, proto mu budiž odpuštěno. Alespoň u nás v redakci. Pokud se chcete inspirovat jeho pojetím, dodržujte základní pravidla. První je určit si jednu dominantní barvu. Té bude v interiéru nejvíce. Druhá barva musí tuto pouze mírně doplňovat a třetí jemně doladí celek drobnými prvky. Jen s tímto postupem bude váš interiér působit vyváženě a elegantně.

Zlatá sprcha pro vaši koupelnu

Elegantního vzhledu můžete docílit v koupelně několika způsoby. Asi nejnákladnější, ale zato velmi efektní, je zlaté umyvadlo zajímavého tvaru nebo originální designová vana. Pokud ovšem nemáte k dispozici dostatečný obnos peněz, zkuste třeba saténové samolepky, na dlaždice nebo jen zajímavou borduru. Protože je zlatá barva už nějakou dobu na výsluní, není problém sehnat řadu napodobenin a doplňků. Zlatá také skvěle ladí s patinou. Proč tedy neoprášit starou skříňku po babičce, dopřát jí nový kabát a umístit pěkně na odiv – třeba zrovna do koupelny.

Zlaté dekorování

Pokud se vám zrovna nechce příliš vstávat z pohodlné domácí lenošky, nevadí. Stačí koupit pár zlatých doplňků a vhodně je rozmístit do stávajícího interiéru. Někdy postačí pár polštářků, zlatý svícen, vhodně umístěné zlaté zrcadlo nebo váza se zlatavými akcenty a výsledek je překvapující.

Něco pro kutily

Češi jsou národem kutilů, takže pokud se do této skupiny „sám si vařím, sám si peru“ patříte, zkuste si zlatě obarvit jen některé drobné věci, které běžně používáte. Použít k tomu můžete např. permanentní popisovač značky Pilot nebo speciální barvy na sklo, textil a další materiály. Toto seženete v malířských potřebách. Jestli se barvení bojíte, zkuste zvolit panely nebo desky. Designéři doporučují zvolit spíše minimalistický styl, jen tak zlaté doplňky správně vyniknou.

Doufám, že jsme vám dali inspiraci. Pokud se vám zadaří doma vytvořit zajímavé zátiší, klidně jej vyfoťte a pošlete nám jej do redakce. 

Zdroj foto: loskachlos.cz, PM design, Abitare, Světlana Shellshear, Lara Bielecky, tapety Vevex,

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+