Nové DPH u pozemků. Novostavby podraží!

19.12.2013 /

Další nepříjemná zpráva pro ty, kdo zvažují koupi nového bytu. Senát na začátku října tohoto roku totiž schválil změnu zákona o dani z přidané hodnoty, kterou dojde od ledna 2014 ke zdražení nových bytů o desítky tisíc korun. 

Na pozemky pod novými stavbami se od ledna 2014 bude vztahovat 21% sazba DPH – toto schválil v říjnu Senát. Proč díky tomu nové byty podraží? Tato cena pozemku tvoří i 30  % z celkové ceny nového bytu. Díky tomu nová cena může být o desítky tisíc korun dražší. Podle právníků budou osvobozeny od této daně pouze pozemky, na kterých není zřízena stavba spojená se zemí pevným základem nebo inženýrská síť a pozemky, na kterých zároveň nemůže být provedena stavba podle stavebního povolení nebo podle udělení souhlasu s provedením ohlášené stavby. Developerské společnosti již dopředu potvrzují, že pokud toto opatření skutečně bude platit, ceny bytů budou muset jít nahoru, přičemž zvýšení cen bude poměrně odpovídat ceně pozemků. „Pokud opravdu dojde k navýšení DPH u pozemků ze současných nula na 21 procent, zcela jistě se to na cenách nových bytů projeví zdražením. Byty ale nezdraží o celých 21 procent, zvýšení cen bude poměrně odpovídat ceně pozemků,“ uvedl pro ČTK generální ředitel a předseda představenstva Ekospolu Evžen Korec. Ten rovněž kritizuje fakt, že se takhle důležité změny opět schvalují až na poslední chvíli a dodává: „Považuji za naprosto nezodpovědné schvalování připravovaných zákonů navrhovaných s platností od 1. 1. 2014 prakticky na konci roku 2013. V tomto případě bych Českou republiku označil za legislativní Kocourkov.“

Pozemky pod RD také zdraží

Tato změna se rozhodně dotkne, a to mnohem výrazněji, pozemků pod novými rodinnými domy nebo transakcí s pozemky jako takovými. Tady se jedná o mnohem vyšší částky. To by se samozřejmě mělo projevit nárůstem poptávky i samotných prodejů ještě před koncem roku 2013. Tyto prognózy potvrzují veřejně i realitní profesionálové.

„V segmentu prodeje nových rodinných domů či prodeje samostatných stavebních parcel klientům budeme mít zavedení DPH k pozemkům naprosto zásadní vliv na cenu. V tomto segmentu lze očekávat, že by toto mohlo být významným faktorem nárůstu prodejů do konce tohoto roku,“ vyjádřil se k tématu finanční ředitel developerské skupiny Finep Štěpán Havlas.

Toto stvrzuje i praxe, jelikož již teď je patrný nárůst zájmu o koupi novostaveb ještě v tomto roce. DPH je splatná při provedení platby. Rada vůči klientům ze stran developerů a prodejců novostaveb je, aby zaplatili byt ještě do konce roku, obzvláště ti, kteří budou financovat koupi s pomocí hypotečního úvěru sjednaného na přesnou částku.

Developeři nervózně vyčkávají

Zatímco kupující jsou nervózní, jelikož netuší, s jakou cenou mohou příští rok počítat, developeři vyčkávají a nedokáží odpovědět na otázky klientů. „Již se na nás obrací desítky klientů s dotazy týkající se případného nárůstu ceny, nejsme jim však schopni z důvodu nejistoty ohledně výkladu příslušných ustanovení zákona o DPH vyčíslit konkrétní nárůst ceny,“ prohlásil pro média Jiří Vajner, obchodní ředitel společnosti CENTRAL GROUP. Je patrné, že developeři situaci monitorují a bedlivě čekají na konečný verdikt.

Zdroj: ČTK

Stavebním pozemkem se pro účely DPH rozumí nezastavěný pozemek, na kterém může být na základě stavebního povolení vydaného podle stavebních předpisů provedena stavba spojená se zemí pevným základem. Pouze v tomto případě se bude jednat o stavební pozemek, na jehož převod se nevztahuje osvobození od daně bez nároku na odpočet daně. Při převodu stavebního pozemku se zdaňuje celá jeho výměra a uplatní se přitom základní sazba daně. Zdroj: www.sagit.cz

„Stalo se téměř již tradicí, že změny legislativy, které zásadně ovlivňují rezidenční trh, se schvalují na poslední chvíli. Ani developeři, ani samotní klienti se nemohou na danou změnu připravit s dostatečným předstihem,“ komentuje situaci Jiří Vajner, obchodní ředitel společnosti CENTRAL GROUP.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+