Zateplujeme podkroví aneb jak na izolaci

17.01.2014 /

Podkrovní prostory si doslova říkají o adaptaci na obytný interiér. Provoz v podstřešním prostoru ale přináší riziko větších tepelných ztrát, proto je nutné klást důraz na kvalitní izolace. Nechte si poradit od profesionálů.

Šikmá střecha se zpravidla skládá z trámů (krokví) a střešních latí, na nichž je položena krytina. Izolace najde místo mezi krokvemi, ale laická představa, že mezi ně stačí izolační materiál „nějak nacpat“, je mylná. Polystyren nebo minerální vlna totiž mají lepší tepelně izolační vlastnosti než dřevo v trámech a při špatném postupu by se tak z krokví staly tepelné mosty, skrze něž by docházelo k tepelným ztrátám a vznikaly by i další komplikace. Proto je při zateplování krovu nutné počítat i s dodatečnou izolací trámů.

Nezapomeňte na:

Při pobytu osob v interiéru vzniká nezanedbatelné množství vodní páry a ta může pro zateplenou střechu přinášet další problém, který je třeba řešit. Pod izolaci se proto ze strany interiéru musí instalovat dokonale vzduchotěsná  vrstva – parozábrana.

Materiály pro izolaci krovu: 

  • Polystyren – tradiční materiál s vynikajícími tepelně izolačními vlastnostmi. Výhoda: snadná manipulace a lehkost.
  • Minerální vlna – tepelně izolační vlastnosti srovnatelné s polystyrenem.  Má vyšší paropropustnost  a případná vlhkost v krovu se může odpařovat.
  • Foukaná celulózová izolace – zafoukává se speciální technologií do dutin krovu, výhodou je dokonalá izolace i špatně přístupných míst, kam běžnou izolaci nelze aplikovat
  • Termokonopí – přírodní produkt bez chemických přísad. Dobré izolační vlastnosti, příjemnější manipulace (oproti minerální vlně) a rychlá, jednoduchá montáž.

Zateplování obytného podkroví znamená náročný proces, který vyžaduje pečlivou projektovou přípravu a klade i vysoké nároky na řemeslné provedení!

Foto: Rockwool, CIUR, sdružení EPS

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+