Matraci nechť vyberou vaše záda

10.02.2014 /

On ráno vstával z postele s bolavými zády. Ona mu říkala: „Nová matrace by ti ulevila“. Odbyl ji: „Spíš bych měl cvičit“!“ Nakonec koupila nové matrace tajně a on po několika dnech poznamenal: „Zvláštní, cvičit jsem nezačal, ale ta bolest v zádech mě přešla!“ 

Skeptici namítnou, že z výběru správné matrace se dnes dělá zbytečná věda, jenže ona opravdu není matrace jako matrace. „Lidé pochopili, že investice do kvalitního spaní je velmi důležitá. Je těžké spočítat její návratnost, ale pokud se tito jedinci dočkají stáří bez problémů se zády nebo krční páteří, bude na tom mít velký podíl dobře vybraná postel se správnou matrací, která vydrží klidně i deset let,“ tvrdí Jaroslav Vévoda, majitel olomouckého Studia zdravého spánku.

Líná pěna pro vaše křivky

Momentálním trendem je návrat k přírodním materiálům, případně v kombinaci s moderními, sofistikovanými inovacemi. Nejnovějším hitem je viscoelastická polyuretanová pěna, přezdívaná „líná“, která mění svoji tvrdost v závislosti na teplotě a tlaku těla spáče. Při kontaktu s teplem lidského těla matrace měkne a přizpůsobí se jeho křivkám, a také dokáže rovnoměrně rozložit jeho hmotnost.

Pěnové matrace obecně zahrnují použití různých pěnových materiálů s různou tuhostí a v kombinacemi s paměťovými pěnami bezvadně kopírují tvar těla. Vytlačují latexové matrace, které však stále stojí za zmínku díky vynikajícím ortopedickým vlastnostem a elastickou a tvarovou stálostí. Méně se už dnes používají pružinové matrace, jejich předností je, že umějí dobře „dýchat“ a mají kvalitní odvětrávání.

Ležet v obchodě přikázáno!

„Tělo nesmí ležet ve spánku v prohlubni, takže nedoporučuji měkké matrace, jakkoliv pohodlné se mohou jevit. Navíc čím je člověk těžší, tím tvrdší by měl mít matraci. Při výběru je důležité si matraci osobně vyzkoušet,“ varuje Jaroslav Vévoda před nákupem na internetu. “Většina výrobců zde v dobré víře popisuje výhody svých produktů, takže zákazník k nám přichází s tím, že už nastudoval, která matrace je pro něj nejlepší. Je pak velmi těžké ho přesvědčit, aby vyzkoušel všechny materiály a vybíral pocitově a na základě bezprostřední osobní zkušenosti.“ Čím méně investujete, tím méně získáte. Za dobrou matraci se životností 7 až 8 let zaplatíte od 5000 korun výš. Cena kvalitnějších matrací z přírodních materiálů (latex, kokos, koňská žíně) se pohybuje mezi 7000 a 15000, přičemž jejich životnost je 10 až12 let a kvalita spánku nepoměrně vyšší.

A jakou péči si kvalitní matrace za své služby žádá? Nic náročného, jen je třeba pravidelně prát potah, v němž se udržují nečistoty z našeho těla, které potom ničí jádro matrace (pot, prach…) Chcete-li však, aby vám matrace dlouho vydržela, rozhodně jí neustýlejte rovnou na podlaze, ale pořiďte jí postel, respektive odpovídající rošt.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+