Trendy ve výstavbě nových bytů

17.02.2014 /

Zajímá vás, jak si stojí nová výstavba v ČR? Máme pro vás spoustu aktuálních dat od našich významných partnerů, kteří aktivně monitorují (stejně jako my) situaci na domácím i zahraničním trhu.

Kvalita nových bytů roste

Preference lidí hledajících bydlení se rok od roku mění. Dobrou zprávou je, že z dlouhodobého hlediska se lidé nejen více zajímají o konkrétní bytové projekty, ale zároveň kladou mnohem větší nároky na kvalitu stavby, dispoziční řešení, standardní vybavení, umístění lokality a další faktory, které významně ovlivňují výsledek transakce. Developerské společnosti tak byly nuceny ke zvýšení kvality výstavby. „Podle současných čísel je patrné, že poptávka již téměř kopíruje nabídku na trhu,“ hodnotil analýzu rezidenčního trhu 2013 na nedávné tiskové konferenci předseda představenstva společnosti Trigema a.s. Marcel Soural. Potvrdil tak vyšší tlak ze strany klientů na kvalitu stavby. Ke zlepšení v této oblasti pomohl nejen tento vyšší tlak, ale významným způsobem i normy Evropské unie jako např. požadavky na vyšší standardy v oblasti energetických úspor apod.

Zvyšuje se hlad po levném bydlení

Hlad po levných bytech stále roste. Cena je totiž stále velmi důležitým faktorem při koupi nového bytu v ČR. Developeři, kteří se zaměřují na levnější byty, mají jistotu, že prodají, samozřejmě pokud je jejich projekt v relativně zajímavé lokalitě. Dokazuje to i fakt, že v nových projektech obecně „zmizí“ při otevření prodeje nejprve byty levné, pak teprve ty dražší. Lidé si je nepořizují pouze za účelem bydlení, ale rovněž roste počet těch, kteří si tyto byty kupují na investici. Což dokazují i aktuální čísla.

Zmenšování bytů pokračuje

Ačkoli se najdou mezi kupci ti, kteří si rádi za prostor a kvalitu připlatí, stále vítězí čísla. Zatímco v loňském roce byla poptávka po levných bytech cca 20 %, letos toto číslo vzrostlo o pět procent. A tak developerům, kteří chtějí prodat za každou cenu, nezbývá než zlevnit. Nešetří se ovšem na kvalitě, ale na ploše. Vznikají tak byty vícepokojové s menšími výměrami. To potvrdila i současná čísla z analýz největších hráčů na trhu.

Pozor na rozdíly ve výměrách plochy

Cena nového bytu je sice zásadním měřítkem pro kupující, nikoli však jediným. Roste i tlak na lukrativnost lokality, dobrou dopravní dostupnost a dobrou infrastrukturu v místě projektu. Pokud se vrátíme k ceně, ne vždy je vypovídající. Výpočet ceny je totiž udáván různě. Např. podle nového občanského zákoníku se mění metodika výpočtu příček. To může být další nástroj pro developery, jak opticky snížit cenu. Jak to? Obytná plocha bytu se dříve počítala bez příček. Dnes již s příčkami. Rozdíl přitom dělá cca kolem 7  %. Opticky se tedy zvětší celková výměra bytů a tím i logicky sníží cena za m2. Velikost bytu přitom zůstává stejná, takže mluvit o trendu zvětšování bytů nebude na místě, i když to tak na první pohled bude vypadat. Někteří developeři navíc započítávají do celkové plochy bytu i terasu. Jiní jako např. Trigema terasu považují za příslušenství bytu.

V Praze se developerům daří

Pražští největší hráči na trhu si pravidelně monitorují místní realitní trh a každoročně vydávají své analýzy veřejnosti. O tom, že počet prodaných nových bytů v Praze roste, hovoří i aktuální analýza společnosti Crestyl. „Z našich údajů vyplývá, že 81 procent všech bytů dokončených v roce 2013 developeři již prodali. Z bytů, které se dokončí v první polovině tohoto roku, mají firmy kupce již pro 63 procent z nich. Zdaleka ne všechny nabízené byty jsou tak ležáky, tedy byty, které developeři dokončili před více než dvěma lety – těch je pouze deset procent,“ prohlásil obchodní ředitel developerské skupiny Crestyl Radim Sayed a zdůraznil, že téměř 70 procent nabízených bytů je ještě ve výstavbě či dokonce teprve pouze na papíře. 

Aktuální bilance nových projektů a bytů v Praze

  • Na pražském trhu operuje 158 aktivních developerů.
  • Celkem je na území Prahy 275 aktivních developerských projektů.
  • V rámci prodeje nových bytů došlo k celkovému úbytku volných bytů.
  • Na trhu je celkem 5 970 volných bytů.
  • Z celkového počtu volných bytů je 2 341 volných dokončených bytů.
  • Z celkového počtu je 852 volných dokončených déle než 24 měsíců. 

Budoucnost ve znamení úspor. Ale!

Developeři jsou tlačeni k úspornému stavění, aby splnili energetické standardy, které přikazuje EU. Toto sice vede ke zkvalitnění výstavby nových bytů a zajištění úspor za vytápění a energie, nicméně díky tomu je již předem jasné, že cena energií bude nadále do budoucna růst.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+