Sauna. Využijete ji celý rok!

18.03.2014 /

Sauna má sice největší tradici v severských zemích. Čeští milovníci tohoto typu relaxace už přitom nejsou odkázáni na veřejná zařízení ani na amatérská řešení při jejím pořizování. Co si ji pořídit domů?

Pobyt v místnosti vyhřáté na teplotu v rozmezí  60 až 100 °C kombinovaný s prudkým ochlazením těla působí pozitivně na zdraví:

  • relaxační efekt
  • zlepšuje krevní oběh a srdeční činnost
  • redukuje bolest a únavu kloubů
  • čistí pokožku
  • vyplavuje toxiny a nečistoty z vnitřních orgánů
  • zmírňuje stres

Saunu lze pořídit jednak svépomocně výstavbou vlastního zařízení, nebo díky široké nabídce „prefabrikovaných“ saun, která zahrnuje jak minimalistická řešení umístitelná v bytech, tak sauny stojící na samostatném pozemku.

Zdroj tepla je srdcem sauny

Důležitou součástí sauny je zdroj vytápění. Můžeme jít o klasická kamna na dřevo, lze ale použít plynové vytápění nebo elektrickými přímotopy. Elektřina je zřejmě nejkomfortnějším způsobem topení v sauně. Regulaci teploty i osvětlení  u elektricky vytápěných saun zajistí ovládací jednotka integrovaná do konstrukce sauny.

V domě nebo samostatně

Sauny lze rozdělit podle typu a funkce na exteriérové a integrované v obytném prostoru. Pro saunu v domě je třeba najít dobře větratelnou suchou místnost s kvalitní izolací, např.  méně používaný pokoj, koupelna, sklep nebo garáž. Jestliže v domě či bytě nenajdeme pro saunu vhodný prostor, je zde řešení sauny samostatně stojící na pozemku. Samostatná sauna ale vyžaduje vyšší pořizovací náklady. Do ceny je třeba zakalkulovat i náklady na přívod kanalizace a elektroinstalace nebo přidání převlékárny či sprchy.

Sauny dodávaní  „na klíč“ se dodávají v široké škále rozměrů a výhodou je rychlost instalace. Sauna pro jednu osobu by měla mít minimální rozměry 90 na 120 centimetrů, pro skupinu šesti až osmi osob je optimální 300 na 350 centimetrů.

Se saunou experimentují i architekti

O tom, že pro zřizování sauny neplatí téměř žádné limity svědčí experimenty architektů z ateliéru H3T Architekti, kteří vytvořili několik prototypů velmi netradičních mobilních saun – sauna na vodě, mobilní sauna připojená za auto nebo za dvojkolo.

Foto: archiv autora,  H3T Architekti

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+