Investiční byty bez starostí

01.04.2014 /

Máte nějaké finance navíc a přemýšlíte o tom, jak je zhodnotit, aby jen tak neležely ladem? Co zkusit investici do bytu, který vám přinese peníze? S takovou nabídkou přichází stále více firem, které se pohybují na realitním trhu, a ne vždy se jedná pouze o realitní kanceláře, přibývají i developeři nebo specialisté na tuto problematiku. O čem to celé je?

Jak jsme již mnohokrát psali, investice do nemovitosti je jednou z těch nejméně rizikových v posledních letech. I přes to je zájem o investiční byty zvýšený až v poslední době. Proč? Většinu zájemců, možná jste mezi nimi i vy, neodrazuje ani tak samotná koupě bytu, ale následné shánění „slušných a spolehlivých“ nájemníků. Dalším problémem, který si všichni ihned vybavíme, jsou neustálé opravy a řešení vyúčtování apod. Nemluvě o neplatičích a následném vymáhání pohledávek. Může to být ale i jinak.

Kolik peněz potřebujete

Koupit si nemovitost nemusí nutně znamenat, že ji celou zafinancujete. I když je to ideální případ. Podle nového vzoru, který si Češi oblíbili, se do nemovitosti dá jen část financí, v ideálním případě 50 % vlastních prostředků, a zbytek se zkombinuje s hypotečním úvěrem. Se splácením si nemusíte dělat vrásky, protože náklady jsou hrazené z pronájmu tohoto bytu. A o ten se vám postará právě společnost, která tyto služby zabezpečuje. V úvodu jsme hovořili o tom, že jde buď o realitní kanceláře, nebo samotné developerské společnosti, případně specializované firmy.

Kolik služba stojí?

Provize jsou různé. Realitní kancelář si vezme klasickou taxu za zprostředkování prodeje a následně se po roky stará o to, aby vám do bytu umístila vhodného nájemníka. Zpravidla si pak bere provizi pouze od něj a vás to nestojí už nic. Developerské společnosti fungují podobně. V takovém případě je dobré mít stranou rezervu ve výši několika nájmů, jak se říká „pro strýčka Příhodu“, kdyby nastalo období, kdy nájemník v bytě není. Zjišťovali jsme, jak to v praxi probíhá. Realitní kanceláře v některých případech dokonce garantují pronájem nemovitosti novým klientem do 2 měsíců. Záleží tedy, jak se s realitkou domluvíte.

Kolik vyděláte

Roční zhodnocení podle realitních odborníků se v těchto případech pohybuje okolo 5 %. To však není jediná výhoda. Pořídíte si kvalitní nemovitost, kterou s dalším ziskem můžete po nějaké době prodat. Nebo kdykoli, bude-li to třeba. Starosti se spravováním nemovitosti převezme na svá bedra společnost (RK, developer, správce apod.). Vy tedy převážně jen inkasujete. Nepřijdete o svůj drahocenný volný čas. Ještě malé porovnání: výnos z běžného účtu činí cca 0,1  % ročně, u spořicího účtu je to nejčastěji 1,5  %, u terminovaného vkladu cca kolem 3  %.

Jaké byty se vyplatí koupit

Ideální z tohoto pohledu jsou byty středních velikostí, tedy 2+kk nebo 2+1, které se dají snáze pronajmout a „vejde“ se do nich i rodina s jedním dítětem. Velmi zásadní je výběr lokality, kde se nemovitost nachází. Nejlépe jsou na tom byty ve velkých městech. V blízkosti bytu nesmí chybět dostatečná dopravní obslužnost a občanská vybavenost. Toto je u nájemních bytů jedno z nejdůležitějších.

Co pro vás odborníci udělají?

Navrhnou vám optimální variantu

Najdou pro vás ideální nemovitost k tomuto účelu

Pomohou vám při realizaci obchodu (vyjednají cenu, hypoteční úvěr a další)

Pronajmou vaši novou nemovitost včetně její správy na neomezenou dobu

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+