Sprchové kouty současnosti

03.04.2014 /

Toužíte-li po sprše, v mnoha rodinách vás už ani jinam poslat nemohou, protože místo na vanu záměrně vsadili na sprchový kout. Je totiž v mnoha ohledech výhodnější: snižuje spotřebu vody a nezabere tolik místa, a jít do něj rozhodně není za trest! 

Jestli nějaká část bytu prošla za poslední léta zásadní proměnou, je to právě koupelna. Už dávno ji nenavštěvujeme jen kvůli hygieně, v leckterých domácnostech se stává synonymem jakýchsi „domácích minilázní“, čili místa, kde si lze odpočinout. A kvůli relaxu si už dnes nemusíme napouštět vanu, ale síly načerpáme i ve sprchovém koutě, jehož vzhled i použité materiály prošly zcela zásadní proměnou.

Bez bariér

Vzhledem ke kvalitě používaných materiálů je dnes možné přizpůsobit sprchový kout tvaru koupelny, nikoliv naopak, což je velmi úlevné zjištění zejména při rekonstrukcích.

Co se týče samotného sprchového koutu, asi nejmarkantnější změnou je absence dříve používaných klasických vaniček, připomínajících mělčí či hlubší plastové dřezy. Dno sprchového koutu dnes tvoří přímo podlaha, jež může být osazena stejnou dlažbou jako zbytek koupelny, což vytváří na pohled dojem jednolitosti a také vstup pod sprchu je bez vaničky snazší. Tomu je samozřejmě uzpůsoben odtokový systém, takže se nemusíte bát, že voda ze sprchy zaplaví celou koupelnu (existuje i varianta odtoku zabudovaného ve stěně). Nežádoucímu úniku vody brání důmyslně vymyšlené sprchové rošty, jež se prodávají v nejrůznějším provedení a mohou designově vhodně doplnit zvolenou dlažbu. Tento „bezbariérový“ trend instalace sprchových koutů dovoluje i nová generace izolačních materiálů, která spolehlivě brání jakémukoliv prosakování vody.

Sprcha v ložnici

Dávno pryč je také doba, kdy jediným zdrojem vody ve sprchovém koutě byla „sprcha do ruky“. Dnes jsou trendy velké sprchové hlavice, ideálně zabudované přímo do podhledu, takže požitek z jejich používání není vykoupen namáhavou údržbou.

Co se týče dveří, na výběr je opět několik variant, oblíbené jsou posuvné, avšak jejich bezproblémové používání se odvíjí od kvality pojezdu, takže je-li prostor na dveře s panty, odborníci doporučují raději tuto variantu. Stále populárnější však jsou kouty zcela bez zástěn. A zajímavý vývojový stupeň představuje sílící obliba otevřených sprchových koutů, propojených s další místností, logicky nejčastěji s ložnicí.

Sprchové kouty, dříve nouzová varianta pro majitele malých koupelen, se přerodily v komfortní a ekologický zdroj každodenního požitku, očisty a relaxace v jednom.

Ilustrační foto: firma Roltechnik

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+