Aby se dřevostavba nepřehřívala

06.04.2014 /

Dřevostavby si u nás získávají stále větší oblibu díky své estetické, energeticky výhodné a ekologické koncepci. Jejich slabinou je ale menší tepelná stabilita, kvůli níž hrozí v horkých dnech přehřívání domu. I s tím si ale lze poradit. 

Pokud nechceme potíže řešit finančně náročnou instalací a zejména provozem klimatizace, máme při ochraně interiéru dřevostavby před horkem na výběr řadu cest. Technicky nejjednodušší je ochrana oken a jejich prosklení. Podstatnou část energie, kvůli níž se interiér přehřívá, mohou zachytit okenní fólie nebo polymerové nátěry. Fólie také účinně brání prostupu paprsků ultrafialového záření (UV), které negativně působí např. na  látky koberců, nábytek a různé syntetické materiály.

Prevence už ve fázi projektu

Prevenci přehřívání stavby lze zapracovat už do projektu – kreativní architekt s tímto aspektem může počítat v návrhu: před jižní nebo jihozápadní fasádu nad okny se v dostatečné míře přetáhne střešní konstrukce a vytvoří se tak štít slunečnímu záření. Účinně může do fungování stavby zasáhnout i zeleň – po nadokenním rámu nebo pergole se mohou pnout rostliny, které přirozeně poskytnou potřebný stín.

Vnější ochrana v různých variacích

Vedle zmíněných optických prostředků lze interiér chránit před horkem i mechanicky – s pomocí nejrůznějších stínicích prvků. Platí přitom, že je účinnější venkovní stínění, teplo totiž zachycuje dříve, než sluneční energie stačí ohřát okenní sklo nebo fasádu.

  • rolety – osvědčují se zejména venkovní screenové rolety, podmínkou je vysoká kvalita nosné konstrukce i materiálů, dlouhou životnost zajistí tkanina screen, jež sestává z jemných skelných vláken pokrytých polyvynilchloridem
  • žaluzie – proti horku jsou účinné zejména venkovní horizontální žaluzie, dodávají se v provedení z různých materiálů, hliník je efektní a má dlouhou životnost, ale má horší  tepelně-izolační vlastnosti, žaluzie s dřevěnými lamelami chrání před horkem lépe, jsou ale náročnější na údržbu
  • výsuvné markýzy – nabízejí pohodlné a účinné řešení,  velikost lze zvolit z několika standardních šířek až do 4,5 m, vysouvat je lze až do hloubky dvou metrů od fasády domu, komfort obsluhy zajistí ovládání pomocí elektromotoru a dálkového ovládání

Foto: archiv autora

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+