Aktivní dům: Místo ztrát energie přinese zisky

11.04.2014 /

Úsporné stavby – nízkoenergetické nebo pasivní domy – se stávají běžným standardem. Šetrný trend se ale nezastavil na této úrovni a objevují se domy energeticky aktivní, plusové. 

Fungování staveb se z pohledu hospodaření s energií výrazně liší, zatímco náklady na vytápění špatně izolované starší stavby mohou přesáhnout padesátitisícovou částku za rok, u pasivního domu se počítají v jednotkách tisíc.

Tabulka

typ stavby / spotřeba

starší domy bez zateplení –  přes 200 kWh/m2

novostavby – maximálně  150 kWh/m2 za rok.

nízkoenergetické domy – méně než 50  kWh/m2

pasivní domy – 15 kWh/m2

Ještě lepšími parametry disponují tzv. nulovéaktivní domy, jejich energetická spotřeba je totiž nulová, anebo dokonce spotřebují méně energie, než jí samy vyprodukují.

Princip je podobný jako v případě pasivních staveb – základem je dokonalá tepelná izolace vnějšího pláště budovy. Podmínkou je také dokonalá vzduchotěsnosti stavby, která ale přináší problém pro větrání. Ztrátám zabrání větrání s rekuperací tepla, rekuperační zařízení disponují účinností až 95 %.

Energetickou bilanci vylepší slunce

Splněním uvedených požadavků lze dosáhnout standardu pasivního domu, tedy spotřeby nižší než 15  kWh/m2 obytné plochy za rok. K tomu, aby se stavba vyhoupla do nulové nebo aktivní kategorie, je třeba ještě něco přidat – energetickou bilanci musí vylepšit doplňkové zdroje energie. Jako nejefektivnější ze zdrojů se jeví solární teplo, účinek ale mohou vylepšit i tepelná čerpadla.

Solární energii lze využít jak k výrobě elektřiny, tak k přímému ohřevu vody. Fotovoltaické panely mohou dodat za rok 300 až 600 kWh z metru čtverečního instalované plochy. Takto získaná elektřina může sloužit jednak jako zdroj pro ohřev vody pro topný systém (přes výměník), její přebytky se dodávají do sítě.

Energii ze slunce lze kromě výroby elektřiny využít k přímému ohřevu vody – solárně termické panely vhodně umístěné na střeše domu nebo na pozemku mohou výrazně napomoci úsporám energie. Takto získané teplo se využívá k ohřevu teplé vody a přitápění.

Systém získávání energie z obnovitelných zdrojů lze doplnit tepelným čerpadlem.

Foto: archiv autora

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+