Příprava bazénu před sezónou

15.04.2014 /

Bazén patří k vítaným prostředkům rozšíření komfortu bydlení v rodinném domě, vyžaduje ale pravidelnou péči. Před začátkem sezóny je proto třeba bazén odzimovat a připravit na letní provoz. Je tím podmíněn jeho optimální letní provoz i prodloužení jeho životnosti. 

Určující je již moment, který zvolíme pro začátek odzimování. Ideální je začít v době, kdy je venkovní teplota v rozmezí 10 a 15 °C, noční teploty by přitom již neměly klesat pod nulu. Pokud byl bazén zazimován s pomocí krycí plachty, je prvním korkem její očištění a po vyschnutí uložení na suchém místě; to se týká i plováků.

Péče o povrchy

Po uložení plachty a  plováků odstraníme mechanické nečistoty z hladiny a ze dna bazénu – síťkou nebo bazénovým vysavačem. Pak přichází na řadu péče o stěny nad hladinou vody, které je možné očistit tekutými přípravky (např.  Azuro Clear), naneseme je na znečištěná místa a po uplynutí určené doby působení rozpuštěné nečistoty setřeme houbou.

Jak na oběh a filtraci

Pokud je venkovní bazén vybaven recirkulačním a filtračním zařízením, je třeba nejprve provést kompletaci filtrace s čerpadlem, dotáhnout všechny spoje a našroubovat zpět zátku v dolní části filtrační nádoby. Vyčistit je třeba i trubky, které k filtraci přivádějí vodu, a odstranit nečistoty z odtokových žlábků. Pokud bazén pracuje s pomocí skimmerů, je třeba odmontovat jejich zátky a vložit do nich síťku pro zachycení nečistot. Teprve pak se zapojí do filtračního okruhu čerpadlo a zavodní se sací potrubí.

První filtrování vody a chemie

První filtrování vody provádíme po předchozí kontrole všech spojů potrubí a čerpadla, aby voda ze systému nikde neunikala. Filtrační nádoba se pak odvzdušní horním odvzdušňovacím ventilem a seřizuje se časové spínání filtrace. Následně během 24 hodin vodu filtrujeme a propíráme filtry.

Pak lze přistoupit k chemickému ošetření vody – změřit a upravit hodnotu kyselosti vody (pH do hodnoty 7,0–7,4). Minerály z vody odstraníme s pomocí přípravků, jež je  na sebe navazují (např. Mineral), k odstranění mikrobů a biologického znečištění slouží chlorování vody.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+