Proč si pořídit novostavbu?

17.04.2014 /

Novostavbu nebo starší nemovitost? Řada Čechů dává přednost tomu prvnímu. Proto jsme se rozhodli sečíst pro a proti pořízení novostavby, abychom vám ulehčili rozhodování. 

Asi nejdůležitějším faktorem ovlivňujícím první rozhodování je, zda si můžete dovolit počkat, než se nemovitost postaví, nebo musíte řešit otázku bydlení ihned. Ve velkých městech je nabídka širší, dá se tedy vybrat i z již postavených projektů a pořídit si i novostavbu prakticky okamžitě. Je ovšem třeba počítat s tím, že v takovém případě je většina těch zajímavých bytů či domů již rozebrána.

Pokud se rozhodnete počkat si na něco lepšího, je důležité, abyste měli zajištěné bydlení po dobu výstavby. Novostavba na rozdíl od starší nemovitosti nevyžaduje první roky prakticky žádnou údržbu. Samozřejmě to neplatí pro všechny projekty a je dobré zaměřit se na kvalitu výstavby. Pokud si nejste jistí, že dokážete posoudit tuto kvalitu, neváhejte si zaplatit stavební dozor, který toto za vás vyřeší a stavbu i případné nadstandardní úpravy ohlídá.

Jednou z nejdůležitějších vlastností nového bydlení je to, že stavební součásti, pokud nefungují tak, jak mají, můžete reklamovat. V takovém případě záleží pouze na vašich vyjednávacích schopnostech a trpělivosti, zda se podaří všechny případné „neduhy“ opravit k vaší spokojenosti.

Dalším pozitivem jsou nižší provozní náklady. Nové nemovitosti se staví podle evropských norem, které na rozdíl od předchozích let v mnohém zpřísnily. Developeři je musí dodržovat a tím vznikají v podstatě energeticky úsporné stavby současnosti.

Rovněž i volba interiéru a vybavení je mnohem jednodušší, než při případné rekonstrukci staršího domu či bytu, kde jste již určitým způsobem svázáni, ať už našponovaným rozpočtem, nebo dispozicemi apod. Pokud si nemovitost kupujete přímo od developera, neplatíte daň z převodu nemovitosti. To je opět jistá úspora financí.

V neposlední řadě, zvažujete-li pořízení bytu na hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření, v případě pořízení nového bytu nebudete mít problém s odhadem ceny nemovitosti. (U starších bytů se může stát, že odhadce stanoví odhadní cenu nemovitosti nižší, než je kupní.) U novostaveb odhadce při stanovení ceny přihlíží k tomu, za jaké částky se prodávají podobné byty ve stejném domě či sousedství a konečná cena se příliš od té kupní neliší.

Dobrá vidina zhodnocení peněz, to je jedna z posledních výhod koupě novostavby. Pokud dobře vyberete, existuje určitá pravděpodobnost, že v budoucnu tuto nemovitost prodáte se ziskem. To ovšem velmi záleží na zmíněné vaší volbě lokality, kvality výstavby a době, kdy si novostavbu pořídíte. Ta je nyní mimořádně podobným investicím nakloněna.

Možné nevýhody pořízení novostaveb

Stejně jako pořizování starší nemovitosti i u novostaveb můžete narazit na několik menších či větších háčků.

  • Prvním z nich může být nedostupná lokalita. Nejvíce projektů vzniká v místech, kde ještě není zcela vyřešena doprava nebo se buduje infrastruktura. U řady projektů to ovšem tak není. V takových lokalitách si samozřejmě při koupi připlatíte. V opačném případě náhradou za ušetřené peníze bude dojíždění autem za službami, prací atd. Určitě se vyplatí dobře vybírat. Výhodou mohou být projekty, u kterých se staví již několikátá etapa. Zde se již podobné věci řeší nebo jsou vyřešené.
  • Další je vyšší pořizovací cena. Tu ovšem může kompenzovat úspora za rekonstrukci starší nemovitosti.
  • Stavební nedostatky zjistěte včas. I přesto, že je vše nové, na řadu chyb nemusíte vy ani stavební dozor přijít. Ukazují se až po uplynulé době a jsou často výsledkem způsobu užívání nemovitosti. Řadu nedostatků můžete objevit až po uplynutí záruční lhůty.
  • Hůře zjistíte provozní náklady. Vzhledem k tomu, že nemovitost nikdo před vámi neobýval, bude těžší zjistit skutečné provozní náklady domácnosti. Řadu věcí ovšem ovlivní způsob vašeho života v této nemovitosti (tedy jak šetříte, jak větráte, jak využíváte alternativní zdroje apod.).

Developerům chybí vhodné pozemky k výstavbě

Volba lokality trápí v poslední době i developerské společnosti budující své projekty ve velkých městech. Většina lukrativních pozemků je totiž již rozprodána, a tak se hledá, kde se dá. Proto se častěji v nabídce developerů setkáváme s rekonstrukcemi již stávající objektů. A jejich výhoda? Jednoznačně skvělá a dostupná lokalita s již vybudovanou infrastrukturou. Nevýhoda? Mnohdy hlučnost, prašnost a nedostatek přírody.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+