Podlahové topení: efektní a šetrné

22.04.2014 /

V rodinných domech se často uplatňují netradiční typy topných systémů, jedním z nich je podlahové topení. Přináší řadu výhod, ať už jde o šetrný provoz, tepelnou pohodu nebo možnosti řešení interiéru. 

Moderně bydlet znamená i moderně a hlavně úsporně topit. V současných stavbách, které kladou velký důraz jak na řešení interiéru, tak na efektivitu nakládání s energiemi, se často uplatňují systémy podlahového topení.

Tepelná pohoda bez zbytečných ztrát

Výhodou topného systému s podlahovým topením je snadné dosažení tepelné pohody s menšími náklady, při jeho uplatnění totiž pro vytápění stačí teplota o 2 až 4 °C nižší, než při topení klasickou radiátorovou soustavou. Podlahové topení teplo soustředí při zemi, tedy v místě, kde je pro dosažení správného efektu nejvíce zapotřebí. Podlahové vytápění navíc patří k tzv. nízkoteplotním topným soustavám, v nichž se teplonosné médium – voda – ohřívá na nižší teplotu (cca 45 °C), než jaká je nutná v radiátorech.

Bez radiátorů a potrubí

Dalším kladem podlahových systémů je skutečnost, že v interiéru není třeba vést potrubí a složitě hledat místo pro nejvhodnější umístění radiátorů. Otevírá se tak prostor pro modernější interiérová řešení. Na druhou stranu ale instalace podlahového topení klade větší nároky na technologické provedení. Vzhledem k tomu, že trubky jsou v podlaze zality betonem, musí  být minimalizováno riziko závad, jejichž odstranění by znamenalo náročný zásah – vysekání podlahy a často výměnu celého systému vedení. Využívají se proto trubky z odolných plastů beze spojů nebo měděné potrubí.

Elektřina se nemusí prodražit

Vedle teplovodních systémů podlahového topení se v poslední době uplatňuje i elektrické podlahové topení, které se dodává v podobě přímotopných elektrických kabelů nebo rohoží. Ve srovnání s teplovodními systémy je instalace i případné opravy mnohem jednodušší, efekt šetrného topení ale zůstává.

Ani obavy z faktu, že elektřina je oproti plynu dražší, v tomto případě nejsou na místě. Elektrické topení totiž využívá k regulaci vyspělou elektroniku a díky  možnosti inteligentní regulace tak systém pružně reaguje na aktuální podmínky. Tím se výrazně snižují náklady. Fungování topného systému lze díky elektronice navíc přesně programovat, i to se projeví na úsporách provozu.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+