Stavět lze ekologicky i úsporně!

22.04.2014 /

Nízkoenergetické projekty bydlení mají nejrůznější podoby. Některé se obracejí hlavně k přírodním materiálům a tradici. Jedním z takových je soubor úsporných rodinných domů z přírodních materiálů nedaleko Tišnova. 

Na rozsáhlém pozemku na okraji obce Hradčany nedaleko Tišnova vzniká projekt Sluneční ulice podle návrhu architekta Aleše Brotánka. V jeho rámci se staví devět domů, které maximálně zohledňují environmentální hledisko a originalitu každé ze staveb. V koncepci staveb nejde ale pouze o šetření energiemi nebo použití přírodních materiálů. Na projektu Sluneční ulice zaujme zejména jeho celkový koncept harmonizující celou kolonii s okolím.

Pasivní dřevostavba bez klasického topení

Prvním dokončeným domem byla dřevostavba, která je v provozu již několik let a vyhovuje  požadavkům pasivního standardu. Přízemní dům nepotřebuje k zajištění tepla žádný klasický zdroj topení, pro ohřev jeho interiérů i potřebné vody stačí kombinace solárního kolektoru a ohřívání vzduchu v systému nuceného větrání. Stavbu kryje extenzivní zelená střecha.

Slaměný dům s hliněnou omítkou

Další zajímavou součástí projektu je slaměný dům, jehož stavba trvala dva roky a byla poměrně náročná na organizaci. Trámová konstrukce se plnila slaměnými balíky, na takto vzniklé stěny se nanášely hliněné omítky. Ekologický přístup ke stavbě podtrhovala i skutečnost, že se téměř veškerý materiál bral z místa vzniku stavby a nejbližšího okolí. K finální úpravě stěn se pak použily hliněné omítky Picas.

Dům není přísně pasivní, vyhovuje ale požadavkům na nízkoenergetickou stavbu. Stěny ze slaměných balíků mají tepelně izolační schopnosti odpovídající zhruba sedmadvaceti centimetrům běžné izolace. Pokud jde o technická zařízení, dům disponuje standardním vybavením – teplovzdušné topení zajišťuje pec, od níž je teplý vzduch veden do ostatních částí domu, k dotápění se používá elektřina.

Obdobně jsou koncipovány i další stavby na pozemku. Každý z domů je originál a jejich projekty vznikaly v součinnosti s investory – jsou jimi většinou mladé rodiny. Parcely různých výměr a dispozic na sebe navazují a v jejich prostoru je několik průsakových jezírek, která lze využívat i ke koupání – největší z nich má kolem 500 m2.

Foto: David Daniel

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+