Výběr oken: dřevo nebo plast?

29.04.2014 /

Okna patří ke klíčovým prvkům stavby a jejich kvalita rozhoduje nejen o estetickém efektu, ale hlavně o tom, jak budeme hospodařit s energiemi. Pokud jde o materiál, je na výběr zpravidla dřevo nebo plast. 

Okna představují ve vnějším plášti stavby s ohledem na únik tepla rizikovou zónu – v rodinném domě okny uniká asi pětinásobek tepelné energie než skrze vnější stěny. V tepelně izolační schopnosti okna hraje jednak roli prosklení, ale i rám okna, v němž je sklo osazeno. Moderní stavby využívají izolačních dvoj- a trojskel, která zajistí kvalitní izolaci. O kvalitě také rozhodne materiál rámu okna. Po roce 1990 v českých zemích nastal veliký boom plastových oken, který trvá do současnosti, neznamenal ale, že by dřevěná okna vyklidila pozice.

Plast vyhoví všem nárokům

Výhodou plastových oken je jejich příznivější cena, zároveň, ale disponují i vynikajícími tepelně izolačními vlastnostmi. Neplatí přitom ale někdy užívaný marketingový argument, že čím více komor profil rámu obsahuje, tím lépe izoluje. Proto je lepší orientace podle certifikovaných údajů výrobku (součinitel prostupu tepla U) a referencí firmy.

Plastové rámy navíc není problém vyrobit přesně na míru dané stavby a lze tak pořídit například i zcela atypická okna kruhových či eliptických tvarů. Pokud jde o údržbu, je v případě plastu snadná, riziko ale představuje mechanické poškození, které na rozdíl od dřeva může být u plastu obtížně odstranitelné. Některé plasty také mění působením UV záření časem barvu.

Dřevo si drží tradiční pozici

Druhou nejrozšířenější variantou materiálu okenních rámů je dřevo. U nás se uplatňují zejména  eurookna vyrobená z dřevěných, vícevrstvých lepených profilů. Pokud jde o energetické vlastnosti, mají europrofily parametry plně srovnatelné s plastovou konkurencí a osvědčují se tak i v pasivních domech. Údržba i základní úprava dřeva je sice náročnější, při správných postupech má ale dřevo velmi dlouhou životnost. Na dřevo padá volba i z architektonických důvodů – do některých staveb se plast skutečně nehodí (historizující nebo historické objekty, dřevostavby…).

Foto: Slavona, Schüco, archiv

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+