Dům v osobním vlastnictví aneb smlouva o výstavbě

29.04.2014 /

Dobrý den, prosím Vás máme dotaz, co se týká spojení s bydlením. Máme starost o syna, našel si novou známost. Zatím je to jen krátká doba. Hned chtějí stavět. Samozřejmě chceme synovi pomoct, ale chceme, aby majetek zůstal jen jemu, aby neměla nárok jeho starší partnerka s dítětem, která nepracuje. Ještě chtějí, aby s nimi bydlel její bratr. Jak to máme zařídit, aby byl dům s majetkem jen výhradně na něj? A majetek, který mu chceme odkázat také? Jeho nová přítelkyně totiž plánuje mít svatbu. Děkujeme za právní pomoc. Jsme z celé situace nyní už bezradní. Děkujeme za radu, Novotný.


Hezký den,

v případě, že dům vystaví pouze Váš syn, stane se dům pouze jeho osobním vlastnictvím. Pokud dům bude stavět s partnerkou, doporučil bych, aby spolu uzavřeli smlouvu o výstavbě, kde vymezí, kdo se bude na výstavbě jakou částkou podílet a jaké budou mít spoluvlastnické podíly na domě. V případě, že by se syn oženil, můžete mu peníze darovat, neboť dar netvoří součást společného jmění manželů. Pokud by dům po uzavření manželství vystavěl pouze z prostředků získaných darem, nestal by se takto postavený dům součástí společného jmění manželů. Pokud by jej vystavěl s manželkou, měl by v případě rozvodu manželství právo na to, aby mu ze společného jmění manželů bylo vráceno to, co do společného jmění manželů vložil. S odstupem času může být problematické uvedené prokazovat, takže i zde bych Vám doporučil uzavřít písemnou smlouvu o výstavbě. A konečně je možné ve formě notářského zápisu zúžit rozsah společného jmění manželů. Variant je tedy několik. Vše Vám doporučuji konzultovat předem osobně s advokátem.

S pozdravem

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+