Schodiště jako páteř rodinného domu

07.05.2014 /

Schodiště je bez nadsázky klíčovým prvkem domu. Právě tento stavební prvek totiž určuje nejen to, jak praktické bude celkové řešení stavby, ale spojuje v sobě další důležité aspekty – estetiku interiéru i bezpečnost. 

Funkčnost schodiště určí už jeho umístění. Jestliže má např. dům v každém patře víceméně autonomní bytové jednotky, je výhodné vést schodiště mimo ně, pokud možno v blízkosti vstupu do domu. Jiný účel plní schodiště, jehož úkolem je co největší rozšíření obytných možností přízemí a propojení s prostorem patra. Takové schodiště může být i dominantou hlavního obytného prostoru. Při umístění schodiště je také nutné myslet na přirozené osvětlení, u schodiště vedeného středem stavby to může znamenat problém.

Účel rozhodne o formě

Pro plánování schodiště v domě je důležitá jeho hlavní funkce a četnost využití. Na základě této rozvahy se pak volí také materiál a vlastní konstrukce. Celodenní zatížení schodiště bude vyžadovat konstrukci masivnější a materiály odolnější, rovněž je třeba vzít v úvahu případné potřeby a bezpečnost méně mobilních obyvatel domu – seniorů, dětí apod.

Pestrý výběr materiálů

Pokud jde o materiál, k nejčastější volbě patří dřevo, které umožňuje i luxusní úpravu, je trvanlivé a dobře se udržuje. Není ale vhodné pro jakýkoli interiér, v moderních se dobře uplatní elegance kovu. K finančně výhodným materiálům patří beton, schodiště se jednoduše skládá z prefabriokovaných dílců a povrch takového schodiště lze obkládat dřevem nebo keramikou.

Pro konstrukční podobu schodiště se nabízí několik základních variant:

Přímé schodiště

  • zřizuje se nejčastěji u stěn nebo v rozích místností
  • vyhovuje nárokům na design, realizace umožňuje čisté, elegantní tvary
  • výhodou je bezpečnost a vysoký komfort
  • klade větší nároky na prostor

Lomené schodiště

  • varianty půl- a čtvrtlomené mají tvar písmene L nebo U
  • zakřivení lze využít k zajímavým prostorovým efektům
  • nevýhodou je nižší komfort a prostor např. pro manipulaci s nábytkem

Točité (vřetenové) schodiště

  • schody jsou ukotveny v centrálním pilíři
  • má nízké nároky na prostor, lze je umístit i uprostřed obytného interiéru
  • moderní typy jsou elegantní, pomáhají vytvořit zajímavou prostorovou dominantu
  • nevýhodou je zpravidla minimální manipulační prostor

Zřizování schodiště vyžaduje pečlivou přípravu, neobejdeme se bez přesného projektu, který zahrne jak funkčnost, tak bezpečnost konstrukce.

Foto: http://www.swn-schody.cz/http://www.empate.cz/

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+