Cennosti patří do trezoru

12.05.2014 /

Úspory v obálce přilepené na spodní straně stolu, doklady v mrazáku, starožitné šperky v zásuvce s ponožkami? Těmito „nápaditými“ skrýšemi zloděje nezastavíte. Máme pro vás lepší řešení: na cennosti si pořiďte raději sejf nebo domácí trezor. 

Asi každý vlastníme něco cenného, oč bychom neradi přišli, ať už jde o doklady, peníze, šperky, léky nebo třeba pramen prvních vlásků svého dítěte. Chcete-li mít své cennosti v bezpečí, pořiďte si domácí sejf nebo trezor. Jsou si funkčně podobné, ale nelze je tak zcela zaměňovat. Pouze trezor má certifikaci a je zařazen do příslušné bezpečnostní třídy. „Sejf má jednodušší konstrukci a méně bezpečnostních prvků, a proto je také levnější,“ říká Miroslav Novák, spolumajitel firmy Drápal & Novák. „Na druhou stranu i sejf může být dobře propracovaný, kvalitní výrobek a určitě s ním vystačíte, pokud pro vás není certifikace podstatná, protože se nechystáte uschované věci pojistit.“

Za obraz nebo do podlahy?

Pro velikost trezoru (používejme pro zjednodušení jen toto slovo) je rozhodující, co potřebujete uschovat. Existují například existují speciální trezory pro zbraně nebo odolné proti požáru nebo povodni. Musíte rovněž zvážit, jestli a jak chcete trezor upevnit – zda ho chcete jen ukotvit, aby byl součástí nábytku, nebo rovnou zabudovat do zdi, eventuelně do podlahy. Miroslav Novák každopádně doporučuje upevnění schránky, protože pak není pro zloděje nic snazšího než ji sbalit a odnést (samozřejmě vyjma trezorů o hmotnosti 250 kg a víc, které si ovšem pořizují spíš organizace než jednotlivci). Ideální je trezor umístit někam, kde nebude na očích: do komory, pod schodiště, někam do užšího prostoru, případně za nábytek.

A jaké zamykání vybrat? Pokud chcete zamykat klíčem, což je nejlevnější, musíte se ale pak start o klíč. Nabízí se zamykání s mechanickým kódem, který je ovšem třeba si  pamatovat, stejně jako kód při elektronickém zabezpečení trezoru, kdy se navíc musíte starat o výměnu baterií. Výběr je na každém, ale když si chce umístit trezor třeba do vlhkého sklepa, určitě je lepší vsadit raději na klíčový systém.

Zaplaťte si klidné spaní

A kolik vás klidné spaní bude stát? Za úplně nejlevnější trezor z hobby marketu zaplatíte 1500 až 2 tisíce korun. Většina zájemců si ale raději připlatí za kvalitu. Slušný trezor pořídíte za cenu od pěti tisíc korun, přičemž výsledná částka samozřejmě záleží na volbě zamykání a způsobu instalace.

„Pořízení jakékoliv úložné schránky na cennosti by každopádně mělo předcházet celkové zabezpečení objektu, zejména pořízení bezpečnostních zárubní a bezpečnostních dveří u hlavního vchodu,“ zdůrazňuje za závěr Miroslav Novák.

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+