5 zásadních úklidových chyb

26.05.2014 /

Pravidelný úklid je součástí života. Někdo uklízí rád, jiný to přímo nenávidí. Ale oba spojuje fakt, že odstraňování nečistot může být příjemné či nikoli. Jaké si to uděláš, takové to máš, říká se! Proto se vyhýbejte pěti běžným úklidovým chybám! Jen vám přidělávají práci!

Investice do domácnosti je neocenitelná, pořádek zase nezbytný, o tom není pochyb. Víte ale, jak šetřit svoji kapsu i drahocenný čas? Správnými postupy! Tyto jsou špatné!

5 úklidových chyb

1. Drhnutí skvrn na koberci

Domácí večírky mají pokaždé stejný scénář. Červené víno na koberci, hned vedle velká skvrna od pomerančového džusu. Co s tím? Vezmete houbičku a tou hrubší stranou vší silou drhnete. Nepomáhá to? Tak kartáč! Skvrna mizí. Nebo se vám to aspoň zdá. Ve skutečnosti drhnutí té spoušti rozkroutí koberce vláken, takže skvrna se sice možná vzdá, ale to už vzhled koberce nezachrání.

Lepší varianta: Ihned odsajte přebytečnou vlhkost bílou papírovou utěrkou, posypte skvrnu solí, pár minut počkejte a poté potřísněný prostor vysajte. Postup můžete zopakovat s tím, že ve finále použijete přípravek na odstraňování skvrn (bez bělícího účinku!)

2. Čištění oken v nesprávný čas

Všichni milují slunce, ale když vám pere do oken, nechte jejich čištění na jindy! Teplo urychluje zasychání čisticího roztoku, čímž se navyšuje jeho spotřeba, a taky to zanechává na skle šmouhy.

Lepší varianta: Okna čistěte, když je zataženo. V ideálním případě by venkovní teplota neměla přesáhnout 21 stupňů Celsia.

3. Leštění přírodních kamenů octem nebo citronovou šťávou

Přírodní kyseliny jsou hotový zázrak, který odstraňuje vodní kámen na dlaždicích či vodovodních bateriích. Použijete-li ho na přírodní povrchy, třeba mramor či vápenec, nedivte se, že dojde k jejich markantnímu zmatnění.

Lepší varianta: Preventivně zakupte neutrální čisticí roztoky určené na přírodní povrchy.

4. Používáte nesprávný nástroj

Teflonové pánve, některé nádobí, sklokeramické varné desky, laminát, plasty. Tyto povrchy si nerozumí s abrazivními úklidovými houbičkami nebo drátěnkami, které mohou poškodit jejich povrch. Vzniká víc škody než užitku!

Lepší varianta: Používejte bílé speciální houby z gumy. Je to bezpečnější. Při odstraňování skvrn se vám bude hodit i tak zvaná „nano houba“, která se pouze zvlhčí vodou. Odstraňuje zašlé nečistoty i bez použití chemie.

5. Nešetříte čisticími prostředky

Někdy je méně více! Obecně platí, že plýtvání produktem pro nábytek dobré není. Nadbytek přípravku může vytvořit lepkavou vrstvu na poličkách, komodách i kuchyňských pracovních deskách. Jakmile se nahromadí, je těžké se ho zbavit, čímž si přiděláváte práci navíc.

Lepší varianta: Vždy použijte jen malé množství roztoku. Ve většině případů to opravdu pro úklid a odstranění nepořádku či skvrn stačí. Šetříte si čas i kapsu!

A co usnadňuje úklid vám?

Zdroj foto: http://trustconsultants.co.uk/

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+