Klimatizace a další ochlazování vašeho domu

27.05.2014 /

V horkých letních dnech mívají interiéry problém s přehříváním, teplota stoupá ke čtyřiceti stupňům a pobyt se stává těžko snesitelným. Řešením problému je instalace klimatizačního systému, pomohou ale i chytré způsoby větrání. 

Typů klimatizačních zařízení je několik a díky tomu lze vybírat podle řady technických, finančních i estetických kritérií.

  • Nejkomfortnější, ale i nejnáročnější je centrální klimatizace, kdy je v rámci uceleného systému nuceného větrání rozváděn ochlazený vzduch do jednotlivých místností. O centrálním řešení je vhodné uvažovat ve fázi projektu, dodatečná instalace by se prodražila a znamenala by stavebně-technické komplikace.
  • Proto se jako nejběžnější klimatizační zařízení pro byty a rodinné domy uplatňují klimatizační jednotky typu split v nástěnné variantě. Jde o úspornou alternativu k centrální klimatizaci a zařízení sestává z venkovní a z vnitřní jednotky, které jsou vzájemně propojeny a svým výkonem stačí pokrýt jednu obytnou zónu (obývací pokoj, kuchyň…).
  • Mobilní klimatizační jednotky přinášejí kompaktní řešení klimatizace „vše v jednom“, mají ale omezený výkon a bývají hlučné, proto se spíše hodí jako provizorní lokální řešení

Pohoda i bez klimatizace

Pokud nelze realizovat náročný systém nuceného větrání, je možné použít tzv. „inteligentní“ systém  podtlakového větrání. Pracuje s lokálními ventilátory ve vnějších zdech, které zajišťují přívod i odvádění vzduchu z místnosti. Klimatizační efekt (regulace teploty, vlhkosti, filtrace…) zajišťuje elektronika, která pracuje s čidly v interiéru.  Jestliže se např. zvýší vlhkost vnitřního vzduchu, větrání se zintenzívní, při nižších hodnotách se cirkulace sníží.

IQ automatické větrání

Efektivní je i další „inteligentní“ systém výměny vzduchu – programovatelné otevírání a zavírání oken s přídavnými mechanismy. Podle předem daného programu a z aktuálně získaných dat se s pomocí servozařízení otevírají nebo zavírají výklopná okna. Lze tak detekovat teplotu, déšť, sníh, průvan a podle toho okna pružně nastavovat a v horkých obdobích zajistit chlazení místností.

Foto: Belimo, archiv

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+