Střešní prosklení – žádná obdélníková nuda!

28.05.2014 /

Bydlení v podkroví má své kouzlo i proto, že podstřešní prostory bývají dispozičně atypické a dávají tak příležitost nejrůznějším kreativním řešením. To se týká i možností, jak do takových interiérů přivést světlo. 

Při výběru oken nemusíme zůstat u klasických obdélníkových tvarů běžných. Efekt netradičního interiéru může podtrhnout atypické prosklení nebo ateliérové okno.

Více světla i estetiky

Co nám tedy atypické střešní prosklení může oproti běžným oknům poskytnout? V první řadě je to optický efekt  spočívající v pocitovém zvětšení podstřešního prostoru. Pro běžné podkrovní interiéry platí pravidlo, že se dostatečného osvětlení prostoru přirozeným světlem dosáhne, pokud  prosklená plocha tvoří nejméně deset procent plochy podlahové. Zvětšením plochy prosklení ale můžeme dosáhnout mnohem lepších podmínek.

Bez pravých úhlů

Pokud jde o tvarovou variabilitu, lze zvolit například okna lichoběžníkových, ale i oblých tvarů. Nejde přitom o žádnou libovůli, ale hlavně o co nejefektivnější řešení často velmi atypických podkrovních prostor. Pokud jde o tvar, členění a otevírání střešního prosklení, lze je řešit individuálně podle potřeb daného interiéru a zadavatele. Počítá se přitom i s řešením kování, stínění a tepelné izolace – individuálně se volí i složení skel a zastínění, vnější oplechování a elektroovládání.

Spojení s exteriérem

Nadstandardní množství světla podle individuálních potřeb do podkroví přinášejí také ateliérová prosklení. Ta kromě světla mohou v létě za příznivého počasí úplně otevírat velkou plochu střechy a spojit tak podstřešní prostor s exteriérem. Velká prosklená plocha přitom nemusí v zimě znamenat nadměrnou ztrátu tepla. Současné technologie umožňují takové ztráty výrazně omezit. Ateliérová prosklení lze pořídit v nízkoenergetickém provedení, tedy s minimální hodnotou tepelného prostupu.

Mytí bez potíží

Pokud jde o mytí okenních ploch atypického a těžko přístupného prosklení, může být řešením  tzv.  „samočisticí“ skla vybavená speciálním vnějším povrchem, na němž jednak působením slunečního záření dochází k rozkladu organických nečistot, jednak se na něm netvoří kapky a nevznikají tak skvrny ze zaschlých nečistot.

Foto: Solára

Štítky:

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+