Do garáže komfortně a elegantně

11.06.2014 /

Garážová vrata jsou denně používaným prvkem domu a na jejich mechaniku i design jsou proto kladeny vysoké nároky. Trh naštěstí nabízí řešení pro každou stavbu. 

Základní momentem při pořizování garážových vrat je volba jejich konstrukčního typu. Pokud se nechceme spokojit s minimálním komfortem klasických plechových veřejí zavěšených na zarezlých pantech, musíme se porozhlédnout po modernějších – i když cenově náročnějších typech. Na výběr jsou dva základní systémy – vrata výklopná a sekční.

Jednoduchý výklopný systém

Výklopná garážová vrata jsou již dlouho oblíbeným řešením díky jednoduchému systému, který je založen na vyklápění vratového křídla pod strop garážového prostoru. Výhodou je úspora prostoru v garáži při otevřených vratech a také ovládání je snadné díky vyvažovacím pružinám. Za určité minus lze považovat horší tepelně izolační parametry tohoto typu vrat, jsou proto vhodné pro samostatně stojící a nevytápěné garáže.

Variabilní sekce

Vyšší komfort i standardy ovládání nabízejí sekční garážová vrata, která se dodávají v různých variantách ať už jde o design, tak mechaniku a ovládání. Vratové křídlo se skládá ze čtyř a více sekcí, ty jsou vzájemně ohebně spojeny a plynulost vlastního pohybu zajišťuje vodicí drážka. Vrata  se pak při otevírání zasouvají do prostoru garáže. Výhodu úspory prostoru sekční vrata řeší tak, že jsou v zasunuté poloze umístěna pod stropem nebo u stěny.

Pokud jde o komfort, je největší výhodou sekčních vrat to, že již není třeba ručního ovládání, ale o jejich zasouvání a vysouvání se stará elektromotor. K běžnému standardu navíc patří dálkové ovládání, takže při příjezdu nebo odjezdu z garáže není nutné z auta vystupovat.

Design není vedlejší

Garážová vrata často tvoří dominantní prvek vnějšího vzhledu stavby, proto by neměl zůstávat mimo naši pozornost ani jejich  design. Ten by měl ladit s ostatními prvky stavby – se dveřmi, okny, ale i typem plotu apod. Pro design je určující materiál jednotlivých sekcí – trh zde nabízí například plastové kompozity, kvalitní ocel nebo dřevo.

Foto: Olymps Door

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+