Tipy, jak zvládnout horko bez klimatizace!

23.07.2014 /

Také se vám v noci, když je horko, špatně spí? Podobným peklem si mnozí z nás prošli při nedávných tropických teplotách. Klimatizace byly v tu chvíli nedostatkovým zbožím. Hledali jsme varianty, jak si poradit i bez ní. A našli jsme je pro vás.

1. Těžké konstrukce do krovu

Způsobů, jak se vyrovnat s horkem bez klimatizace je řada – paprskům, které rozpalují povrch předmětů lze třeba stavět do cesty různé překážky. Chladicího efektu lze dosáhnout s inteligentním větráním a dalšími cestami. Ukázalo se, že nejúčinnější cestou je problémům předcházet. Jak? Již při plánování samotné stavby.  Pokud jste v této fázi, myslete dopředu. Tzv. těžké konstrukce jako cihlové zdi, betonové podlahy, „těžké“ prvky lze umístit i uvnitř krovu. Díky tomuto řešení potažmo vyšší tepelné stabilitě dokáží ochránit např. podkrovní interiér před horkem.

2. Zkuste neviditelnou kosmickou technologii

Jinou metodu obrany před vedrem je kladení různých překážek do cesty slunečnímu záření. Jako účinný se osvědčuje okenní patent Heat Mirror, vyvinutý původně pro kosmické lety. Jde o tenkou  fólii pokrytou nízkoemisivní vrstvou, která je napnuta uvnitř okenního dvojskla. Fólie přitom funguje – jak název napovídá – jako tepelné zrcadlo, v létě zvenčí přicházející teplo odráží do exteriéru, v zimě je naopak udržuje uvnitř.

3. Screen: Další pokrok ve stínění!

Pokud jde o mechanické překážky žhavým paprskům, nemusíte zůstávat u tradičních vnějších žaluzií nebo markýz, jejichž instalace je někdy náročná. Novinkou ve stínicí technice jsou venkovní rolety se speciální látkou tzv. screenem. Tkanina je vyrobena ze skelného vlákna obaleného ochranným povlakem PVC a má díky tomu vynikající schopnost tepelně izolovat, z tohoto důvodu zadrží až 90 % slunečního záření. To může znamenat nezanedbatelnou úsporu za klimatizaci interiérů.

4. Pomůže i IQ elektronika

Významným příspěvkem k racionálnímu řízení teploty v letních měsících může být zapojení inteligentní elektroniky, která vyřeší problém vlastně za vás. Kvalitní řídicí systém umožní rozdělení domu do zón, ve kterých teplotu optimalizuje tak, že inteligentně ovládá stínicí prvky a větrání. V praxi jeho činnost vypadá například tak, že podle údajů naměřené teploty a slunečního záření vysouvá a zasouvá markýzy a žaluzie, reguluje noční větrání okny, ale dokáže také ochránit stínící prvky před poškozením a zatáhnout je  na fasádách aktuálně vystavených působení silného větru.

Máte nějaké další tipy? Napište nám je na Facebook.

Autor: David Daniel a redakce

Foto: Ateliér Habina, New Work, Blinding Systems Lama

Mohlo by vás zajímat:

Aby se dřevostavba nepřehřívala

Klimatizace a další ochlazovače domu

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+