Pozor na skryté hrozby při nákupu bytu!

13.09.2014 /

Levné byty stále lákají ke koupi. Není divu. Hypoteční úvěry jsou na minimu, ale získat větší obnos, bývá problém. A tak je stále sháňka po co nejlevnějším bydlení, i když všichni očekáváme jistou kvalitu, vždyť se jedná o novostavby! Ale…

Na trhu je spousta projektů a velmi často v době nákupu ještě ani nestojí, v tom lepším případě se staví. Byt tedy logicky prodává vizualizace. Poznáte z ní, že dostanete to, co si představujete? Poznáte, zda použité materiály jsou kvalitní či nikoli? Dalším nejčastějším problémem bývají překročené normy nebo poškozené povrchy. Jak tedy snížit riziko při koupi na minimum?

Navštivte stavbu v terénu

Kontrola by měla být průběžná. Vydejte se proto co nejdříve na stavbu. Neváhejte si pořídit fotodokumentaci výstavby pro případné dokazování špatného postupu apod. Nebojte se přizvat si odborníka na technické prohlídky. Inspekce nemovitosti je dnes již běžnou službou. V neposlední řadě se zaměřte na smluvní podmínky, které pro jistotu proberte s vaším právníkem. RK mívá právní služby zahrnuté v provizi. Máte rozhodně právo žádat férové smluvní podmínky k vymáhání nápravy. Kontrola se vyplatí po dokončení hrubé stavby, při přijímání a také po nastěhování.

Zaměřte se na reklamace

Ve smlouvě věnujte zvláštní pozornost procesu reklamace. Vše by mělo být součástí smlouvy a podrobně popsáno. S chybami je dobré dopředu počítat. Vždycky se nějaké, byť drobnosti, objeví.

Nedostatky řešte ihned

  1. Když se v průběhu vaší revize objeví jakékoli nedostatky, ihned je s developerem řešte a domluvte se na jejich odstranění spolu s přesným termínem.
  2. Pokud se nepodaří zjednat nápravu nebo to nejde, jedná-li se o konstrukční vady, dohodněte se na finanční kompenzaci.
  3. Jestli dům (byt) ještě nestojí, dobře prostudujte plány. Inspektoři doporučují zaměřit se na akustiku (bývají nevhodné dělící konstrukce), dispozice bytu, zastínění budovy, zateplení a nedodržení legislativních norem. I s touto kontrolou se můžete obrátit na odborníky.
  4. Plány porovnávejte se skutečnou výstavbou.
  5. Pokud to ve smlouvě není uvedeno, vyhraďte si v ní právo na pravidelné prohlídky stavby. Jestli na prohlídku nepůjdete s odborníkem, udělejte si vždy podrobnou fotodokumentaci.

Povrchové vady

Byt je hotov a vy jej přejímáte. To je důležitý moment. Dobře zkontrolujte povrchové úpravy, jako omítky, podlahy, obklady nebo okna. Mohou být poničeny zhotovitelem při špatné manipulaci. Řemeslníci zkrátka mohou narušit kvalitu vaší novostavby. Alespoň k této fázi doporučujeme přítomnost stavitele, který umí prokouknout i zamaskované nedodělky. Jakékoli vady před přijetím můžete požadovat opravit ještě před nastěhováním. Záruka pak je standardně podle zákona 2 roky. Snažte se vše řešit operativně, aby nedocházelo k průtahům a neskončila vám tak reklamační doba.

Skryté hrozby levných pozemků

Zejména v létě je velkým lákadlem pořízení chalupy. Pokud bydlíte v bytě, není se ani čemu divit. Touha po pobytu v přírodě je v mnohých z nás. Ať už se sháníte po vhodném pozemku pro chalupaření, nebo pro vlastní bydlení, dejte si pozor na některé skryté hrozby, zvláště pak u levných parcel. Které to jsou?

Pozemek se starým objektem

Uvažujete-li o koupi pozemku, na kterém se nachází starý objekt určený k demolici, udělejte si nejdříve odhad demoličních prací. Ty vás mohou přijít pěkně draho – až několik milionů korun.

Nový objekt

Pokud si budete chtít postavit místo zbouraného domu nový, myslete na přesunutí přípojek elektřiny. Dodavatel elektřiny to totiž provede na vlastní náklady jen po předložení demoličního výměru ze stavebního úřadu. Přesunutí o několik málo metrů může vyjít i na stovky tisíc. Po předložení demoličního výměru naopak nemusíte platit nic.

Všechno si důkladně prověřte včetně dokumentace.

Nebojte se oslovit odborníky z RK. 

Seznam akreditovaných inspektorů nemovitostí najdete na internetových stránkách Asociace inspektorů nemovitostí (AIN) nebo Asociace inspektorů. Ti vám pomohou odhalit skryté vady nemovitosti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Inspekce nemovitostí. Pozor na podvodné praktiky!

Návštěva inspektora: Stavebně-technická poradna

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+