Evropa láká investory! O jaké státy je největší zájem?

30.10.2014 /

V polovině října vyšlo najevo, že do nemovitostí v Evropě se letos investuje nejvíce za sedm let. Informovala o tom čtenáře ČTK. Jak je to možné? Co investory láká a jaké země si vyhledávají pro své investice?

Podle dostupných čísel je objem investic do nemovitostí v Evropě nejvyšší za posledních sedm let. V prvním pololetí přitom vzrostl o čtvrtinu, a to na osmdesát miliard eur (2,2 bilionu korun). Přesto investoři narážejí na nedostatek dostupných projektů. To ostatně potvrdil i průzkum společnosti KPMG PropertyLendingBarometer 2014, který se touto problematikou zabýval.

Banky současný stav oceňují

Kdo má z tohoto stavu radost, jsou samozřejmě banky. Objem investic do nemovitostí je nejvyšší v porovnání od předkrizového roku 2007. Banky jsou v tomto ohledu optimistické i do budoucna. „Přesto si však v zemích západní Evropy investoři do realitního sektoru od bankovních institucí půjčují levněji než v zemích střední a východní Evropy,“ upozorňují zástupci společnosti, která průzkum realizovala.

Nejnižší úroková sazba je v Německu

Podle ČTK se s nejnižší úrokovou sazbou při realizaci nových projektů investoři setkávají v Německu či Rakousku. Nejpříznivější podmínky k investicím proto logicky nabízí západní Evropa, stejně tak podporují financování velmi dobře i vyspělejší středoevropské a východoevropské trhy. Sem spadá také Česká republika nebo Polsko. Naopak nejméně příznivé podmínky nabízí Rusko, Bulharsko a Chorvatsko. V těchto státech jsou marže nejvyšší.

„V rámci regionu střední a východní Evropy má Česká republika jednu z nejnižších úrokových marží. Tento stav vyplývá především z dobré kondice českých bank a ze stability a úrovně českého realitního trhu,“ komentuje současný stav Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro stavebnictví a nemovitosti ve společnosti KPMG Česká republika.

Chybí kvalitní projekty, i když je zájem velký

Investoři zcela logicky hledí na úroveň výnosnosti stability. Pokud je toto očekávání pozitivní, činí z ní preferovanou investiční příležitost. Vysoký zájem investovat však vede k tomu, že chybí kvalitní projekty a poptávka po nich je tak několikanásobně vyšší než jejich nabídka.

„V sektoru nemovitostí aktuálně existuje převis poptávky po projektech nad jejich nabídkou. Roste i poptávka po méně kvalitních nebo více rizikových projektech, investoři totiž hledají možnosti vyššího zhodnocení svých prostředků,“ dodal Pavel Kliment.

Zdroj: ČTK

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nejlepší lokalita pro investice? Praha 5. Drží si ceny!

Zmizí nejlevnější byty z trhu?

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+