Rezidenční trh: Prognóza na 2015 a 2016

20.11.2014 /

Nešlo si nevšimnout, že rezidenční trh slaví v posledních dvou letech úspěchy a pozitivní čísla. Bude to tak i v budoucnu? Podle prognóz a čísel mapujících situaci i v následujících dvou letech rezidenční trh poroste. Nebude to sice nic závratného, ale poroste. Hlavními tahouny přitom budou zcela logicky Praha a Brno. I toto potvrdila Studie developerských společností 2014 od CEEC Research KPMG ČR.

Pozitivní čísla do budoucna

V roce 2015 se očekává podle odborníků meziroční nárůst v objemu cca 1,9 procenta. O rok později – tedy v roce 2016, by to mělo být ještě více – tedy odhadem o 2,1 procenta. O růst se zcela logicky postará nejvíce Praha, kde by podle odhadů mělo dojít v roce 2015 o nárůst o 6,1 procenta v roce následujícím a 4,2 procenta v roce 2016. Prodeje bytů by se zde měly držet nad hranicí 5 000 prodaných bytů za rok. V závěsu za Prahou se bude držet tradičně Brno. Bohužel tady developerské společnosti prodají desetkrát méně nových bytů než v hlavním městě.

„Rezidenční trh je dnes rozdělen na dvě zásadně odlišné skupiny – Prahu s Brnem, kde se byty staví a prodeje pět let po sobě rok od roku rostou. A na zbývající část republiky, kde se naopak byty v bytových domech v současné době téměř nestaví,“ prohlásil předseda představenstva developerské společnosti Trigema Marcel Soural pro média. Ve svých odhadech však zmínil i obavu o to, aby developerské společnosti nepřinesly na trh zbytečně mnoho nových projektů, které pak nenajdou své kupce. Určitě by uvítal i poptávku po bytech v regionech mimo Prahu a Brno.

Developeři se přebytku nebojí

Jeho názor ovšem nesdílejí všichni velcí hráči na trhu. Rezidenční developeři se neobávají, že by jim příliv nových bytů způsobil přebytek neprodaných. Očekávají totiž zvýšenou poptávku, a to v rámci celé ČR. Hovoří se o nárůstu o 1,9 procenta v roce 2015 a o 1,4 procenta v roce 2016. Studie přitom počítá s tím, že nejrychlejšího rozvoje dosáhne opět hlavní město, jak jsme psali výše.

Zdražení přijde

Zástupci analytické společnosti CEEC Research upozornili i na to, že rostoucí poptávku využijí stavitelé bytů k tomu, aby je zdražili. A je jisté, že se zdražením musíme počítat všichni. Plánuje ho více než polovina ředitelů developerských společností v ČR. A tento fakt potvrzují i zástupci stavebních firem. „Očekávám růst ceny bytů, a to zejména v nižších cenových kategoriích, kvůli růstu cen stavebních prací. Velké a střední stavební společnosti často přenášely a přenášejí své problémy na subdodavatele, a ti jsou již vyčerpáni a jednoznačně si už vybírají, s kým budou spolupracovat a za jakých podmínek. Podobně se chovají klíčoví hráči ve výrobě materiálů. Ti už pomalu avizují růst cen, který se jednoznačně musí promítnout do koncové ceny pro developera,“ řekl pro ČTK generální ředitel stavební společností Průmstav Rafael Moreno.

Letos byl zájem velký

Zájem kupců o nové byty se rok od roku zvyšuje. Letos už developeři prodali 4 250 bytů jen na území Prahy, a to je v meziročním součtu o 22,7 procent více. Odhady developerů jsou v tomto ohledu pozitivní a drží se na hranici 5600 bytů za rok 2014. Podle studie bylo na konci třetího čtvrtletí v nabídce developerů (v Praze) na 7000 nových bytů s celkovou ceníkovou hodnotou 32 miliard korun. Praha tvoří cca 60 procent trhu. V ostatních regionech kromě Brna se staví pouze v desítkách nových bytů ročně. Do budoucna se počítá, že se v regionech situace mírně zlepší.

V regionech se již daří

Dokazuje to i oživení bytové výstavby na jihu Čech. V prvním pololetí letošního roku zde stavbaři zahájili výstavbu 797 bytů, což je o téměř 13 procent meziročně více. V počtu zahájených bytů je tak Jihočeský kraj mezi 14. regiony na páté příčce po Středočeském kraji, Praze, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Nejvíce se přitom staví na Českobudějovicku. Byla zde zahájena výstavba více než poloviny všech bytů. Následuje Táborsko s deseti procenty ze zahájené výstavby. Zdroj: Český statistický úřad

„Příznaky vleklé krize již pomíjejí a pražský rezidenční trh se uzdravuje. Poptávka lidí po nových bytech nastartovala relativně rychle. Zatímco ještě vloni preferovali pořízení nemovitosti v již dokončených projektech, ve druhém čtvrtletí tohoto roku byly už více než dvě třetiny prodaných bytů v projektech, které jsou teprve ve výstavbě či dokonce zatím pouze na papíře,“ prohlásil obchodní ředitel developerské skupiny Crestyl Radim Sayed při komentování aktuální analýzy společnosti.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+