Praha 4: Území rozprostírající se od Vyšehradu až po nejjižnější sídliště města

23.12.2014 /

Mám-li hovořit o Praze 4, musím se přiznat, že zde, více než kde jinde, nemohu vstřebat pod kůži novodobé členění správních obvodů. Praha 4 pro mě vždy zůstane územím rozprostírajícím se od Vyšehradu až po nejjižnější sídliště města. A klienti, kteří zde navštěvují naší pobočku, to troufám si říci, cítí podobně.

Nejstarší trasa metra, jako životadárná tepna protíná Prahu 4 a z realitního pohledu také zásadně určuje její vývoj. Využijme tuto metaforu a projděme části Prahy 4 po jednotlivých stanicích metra trasy C. Vyšehrad a Pražského povstání; hned za nuselským údolím nalezneme nejlukrativnější realitní lokality. Samotné okolí vyšehradských hradeb nenabízí mnoho nových možností, i proto zde byty rychle najdou své kupce. Přestože se jedná z velké části o katastr Nusle, každý domestik vám řekne, že bydlí na Vyšehradě, případně v Podolí. Z pohledu rezidenční zástavby je pak právě podolská stráň chloubou Prahy 4. Klidná, na řeku orientovaná vilová zástavba, je srovnatelná snad jen se „šestkovou“ Hanspaulkou. Pojedeme-li dál z centra Prahy na Pankrác, Budějovickou a Kačerov, pochopíme, proč lze Prahu 4 považovat za realitně nejrozmanitější část hlavního města. „Pražský Manhattan“, jak je někdy tato pankrácká pláň přezdívána, nabízí tisíce metrů nových lukrativních komerčních prostor v nejvyšších pražských budovách. S tím souvisí i vysoká poptávka po bydlení v pěší dostupnosti tohoto centra komerce. I z toho důvodu je investice do jakéhokoli bytu zde jistotou brzkého pronájmu. Faktem však zůstává, že „čtyřku“ nejvíce proslavil komplex panelových sídlišť zvaný Jižní Město, které dnes obsluhují zbylé čtyři stanice metra. Pro realitní makléře představují tato sídliště standardizovaný model výstavby, kde je prakticky nemůže nic překvapit. Z hlavy vědí velikosti všech variant bytů i výměry pokojů, protože jsou zkrátka všechny stejné. Jenže pozor, jak by vám řekl starousedlík, Háje nejsou Opatov, a proto i tady můžete narazit na rapidní rozdíly v cenách prakticky totožných bytů. Je tedy nutné dvakrát měřit, vždyť „Jižák“ nejen počtem obyvatel předčí kdejaká krajská města.

Až do roku 1960 patřily pod obvod Prahy 4 některé části dnešní Prahy 5, konkrétně část Smíchova, Košíř a Jinonic. Dobrý pozorovatel může i dnes vzácně narazit na původní smaltovanou cedulku na domě znějící
„Jinonice, Praha 4“.

Mgr. Oldřich Platil
jednatel společnosti

Instinkt reality
pobočka Praha
5. května 48, Praha 4
Tel.: +420 800 73 73 03
www.instikt-reality.cz
info@instikt-reality.cz

Štítky: ,

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+