DPH zvýší cenu i zájem o pozemky

26.01.2015 /

Až doteď byly parcely osvobozené od daně z přidané hodnoty. Horko a sucho v krku se udělalo prakticky všem, když se loni začalo uvažovat, že tomu bude jinak. Už už to vypadalo, že v roce 2015 bude na nově vzniklé stavební pozemky uvalena základní sazba DPH 21 %. Což by rozhodně zvedlo cenu nemovitostí a developerům znepříjemnilo život. Sněmovna se však na poslední chvíli rozhodla jinak.

22. prosince 2014 se Poslanecká sněmovna rozhodla odložit 21procentní DPH na stavební pozemky. I když schválila novelu zákona o dani z přidané hodnoty i s původními pozměňovacími návrhy. Odklad učinila na rok. Trochu nepříjemné na celé situaci je, že se až do poslední chvíle nevědělo, jak to bude. Což developeři kvitovali jako nesprávné. DPH na pozemky se tedy přesunulo na leden 2016.

„Za společnost Ekospol, ale i celý tuzemský developerský trh toto rozhodnutí poslanců velmi vítám a věřím, že novelu zákona v nejkratší době podepíše i prezident republiky, aby mohla v tomto znění od 1. ledna 2015 začít i platit,“ řekl bezprostředně po oficiálním odložení Evžen Korec ze společnosti Ekospol.

Co se stane v roce 2016

Naštěstí až za rok, ale přece… DPH se z pozemků platit bude. Co to bude znamenat? Zvýšení sazby by se nejvíce projeví právě u developerských projektů. Ceny nových bytů půjdou díky tomu stoprocentně nahoru, a to právě o 21% sazbu DPH za stavební pozemky. Změna se bude týkat nejen prázdných parcel, ale i pozemků, na kterých jsou umístěny stavby. Je více než jasné, že se tento rok zvýší zájem o nové byty (hlavně před koncem roku 2015). Na druhou stranu roční odklad dává prostor pro eventuální námitky, ze kterých může vzejít něco pozitivního. Naopak v roce 2016, pokud by zůstalo vše, jak je, a zákon začal platit, je velmi pravděpodobné, že zájem o novostavby začátkem roku 2017 výrazně klesne. Jak moc, to se ovšem ukáže až za rok.

S čím se počítalo už teď

Odborníci se shodovali na tom, že daň by ovlivnila i zastavěné pozemky s byty, domy, továrnami, hotely, supermarkety i inženýrskými sítěmi a studnami. Cena by jednoduše rostla u všech pozemků, které by byly (budou) připravené pro stavbu. Už už se developeři připravovali na to, že jejich Vánoce letos nebudou přes nebývalý zájem klidné a dovolené si naopak užijí do sytosti začátkem roku 2015. Tehdy by se cena drtivé u většiny parcel zvedla a trh by byl nějaký čas paralyzovaný. Připravovaly se rovněž scénáře, kdy z dlouhodobého hlediska bude nedostatek pozemků, i když se počítalo s tím, že tento stav bude pouze dočasný. A tak nějak to bude vypadat za rok. Jak se říká, lepší vědět, nežli nevědět, a moci se připravit.

Nejlepší čas na investici!

Všichni investoři (i ti drobní) mají tak ideální čas na to, začít si vyhlížet vhodné nemovitosti. Pozemky budou horkým zbožím a v mnohých lokalitách už jsou nyní také zbožím nedostatkovým. Půda a stavební parcely vždy patřily k nejstabilnější investiční komoditě. Aktuální nabídku můžete najít na našem portálu www.realcity.cz.

Vývoj cen pozemků

Celkový vývoj cen pozemků v roce 2014 v podstatě kopíroval změnu cen rodinných domů. Došlo k mírnému nárůstu cen pozemků v řádech procent. V průměru to bylo o cca 2,8 procenta. To jsou čísla, která potvrzují celkový trend posledních let v rámci dlouhodobého měřítka.

Zájem o ně není malý. Nejlépe na tom jsou zcela pochopitelně lokality v okolí velkých a menších měst. O ty je zájem největší. Lidé zde staví RD. Důležitým faktorem je dobrá dopravní dostupnost a mnohdy i infrastruktura lokality. Malý zájem je v místech, kde toto není. Na trhu je také patrný mírný růst výměr prodávaných pozemků způsobený regulacemi zmenšování pozemků ze strany obcí. Velký zájem je rovněž o rodinné domy – největší je o lokality v okolí Prahy a ve Středních Čechách.

Poptávku logicky ovlivňuje i hlad po úsporných technologiích. Na trhu markantně přibývá RD s úspornými způsoby vytápění – tepelnými čerpadly, střešními panely apod.

Stavebníci mohou svým časným rozhodnutím ušetřit daň na budoucí investice. Mají ještě minimálně rok času. Investoři díky nenasytnosti státní pokladny vydělají k běžnému nárůstu cen kvalitních pozemků dalších 21 %.  

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+