Nemohl najít bydlení svých snů, tak se pustil do rekonstrukce

04.02.2015 /

Šestadvacetiletý podnikatel Jiří Š. bydlí ve Zlíně. Před nějakou dobou hledal v pěší vzdálenosti od své firmy vhodné bydlení na vysoké úrovni. Nakonec raději pořídil starší byt a s vervou se pustil do jeho kompletní rekonstrukce.

Víme, že jste při vizualizaci spolupracoval s vaším tehdejším spolužákem, nyní architektem Ing. Arch. Michalem Juříkem. Využíval jste během rekonstrukce služby dalších profesionálů nebo jste vše ostatní zvládl sám?
Je to tak, Michala Juříka jsem oslovil za účelem zpracování vizualizací, ale také úplně nových dispozic interiéru. Dále jsem s ním konzultoval své nápady a myšlenky – jsem detailista a chtěl jsem mít předem vše promyšlené až do posledního detailu. Co se týče vybavení a designu, vsadil jsem na jistotu a oslovil osvědčené studio ve Zlíně.

Co se týče dotazu na další profesionály, nechtěl jsem si najmout firmu na klíč, raději jsem sám volil jednotlivé skupiny řemeslníků, na které jsem dostal doporučení nebo jsem si jejich kvalitu nechal prověřit. Nápomocen mi v tomto byl i zkušený stavební dozor Ing. František Dorazil, kterému bych tímto rád poděkoval.

Jste kutil samouk nebo na to máte nějaké vzdělání? Podnikáte v oboru stavebnictví nebo se zabýváte něčím jiným?
Vystudoval jsem Střední průmyslovou školu, obor stavebnictví. Škola patří k nejlepším v ČR a rád na to studium vzpomínám. Ihned po škole jsem se ale začal zabývat finančním poradenstvím a před 5 lety jsem přešel na internetové podnikání, u něhož plánuji zůstat. Přesto nebýt stavební průmyslovky, na rekonstrukci bych si v podobné režii asi netroufl a nejspíš bych zvažoval najmutí nějaké firmy na klíč. To by ale nebylo ono, už jen ty zážitky… (smích)

Jak jste při rekonstrukci postupoval? Po místnostech nebo jste dělal na všem najednou? Jakou jste zvolil strategii?
Udělal jsem si časový plán, jelikož jsem měl záměr stihnout vše v nejkratším možném čase. Dále jsem si rozepsal skupiny jednotlivých řemeslníků, kterých v závěru bylo tuším 18 a zkonzultoval jsem jejich start prací se stavebním dozorem. Po celou dobu bylo stěžejní držet se stanoveného plánu a časové osy, což bývá u podobných projektů občas problém. Mně se to podařilo, od prvního boření příčky až do nastěhování to tak trvalo celkem 3 měsíce.

Co všechno rekonstrukce zahrnovala?
Jednalo se o kompletní rekonstrukci. V panelovém domě byla nová okna, ta jediná zůstala. Zahájilo se bouracími pracemi všech příček v bytě, vystěhováním veškerého nábytku, stržením parketových podlah apod. Poté započaly zednické práce společně se změnou dispozic. Nevím, zda si nyní vzpomenu na posloupnost jednotlivých prací, ale pokusím se je pro čtenáře vyjmenovat: architekt, stavební dozor, bourací práce, zedníci, instalatér, podlaháři, vstupní dveře, elektrikáři, dodavatel koupelny, obkladači, sdk kontrukce, topenáři, stolař, sklenář, malíř, dekorativní štuk, zámečník, osvětlovač, bezpečnostní prvky, muzika, architekt pro interiéry. Takto jsem měl jednotlivé práce na rekonstrukci rozfázované a systematicky jsem podle nich postupoval.

Co bylo z vašeho pohledu na celé rekonstrukci nejnáročnější, ať už časově nebo z hlediska realizace?
Nejnáročnější bylo odhadnout finanční rozpočet a pokud možno se ho držet. To se nakonec nepovedlo, především díky volbě kvalitních materiálů a ladění detailů v posledních týdnech před celkovým dokončením.

Co sousedi? Dával jste jim o rekonstrukci vědět s předstihem? Nesetkal jste se stížnostmi na hluk, prašnost apod.?
Ano, dal jsem oznámení na nástěnku. Stížností bylo hned několik, vše ale probíhalo v souladu se zákonem. Můj stavební dozor pro jistotu kontaktoval také stavební úřad, aby tam měli informaci, že případné stížnosti na hluk mohou nastat. To se ukázalo jako dobrý krok. Práce sice probíhaly až po osmé hodině ranní a maximálně do 17:00 (nejčastěji se končilo už kolem 16 hod), ale jedna sousedka si přeje spát po noční celé dopoledne, takže chtěla, aby se pracovalo až později odpoledne. Naopak jiný soused chtěl odpočívat od 14 hod po zbytek dne. Nikdy se zkrátka nezavděčíte všem. I proto jsem zvolil strategii zvládnout rekonstrukci v nejkratším možném čase.

Na základě čeho jste volil dodavatele materiálů? Co bylo rozhodujícím kritériem?
Nákup jednotlivých materiálů jsem řešil přímo přes dílčí pracovníky – např. zedníci nakupovali stavební materiál. Volbu materiálu a cenu jsem však nechal vždy zkontrolovat od stavebního dozoru, protože o cenách přehled nemám. Vyplatilo se, v několika případech se mi podařilo ušetřit nezanedbatelné částky.

Kromě rekonstrukce samotného bytu jste nakoupil také nový nábytek a doplňky, oč konkrétně se jednalo? Vše jste předtím konzultoval s architektem?
Vybavení celého bytu nábytkem na míru, stejně jako kuchyň, měl na starost stolař. Vše vycházelo z vizualizací a náhledů od architekta. Se stolařem jsme si je předem prošli, s postupujícími hrubými pracemi v bytě si pak už jen zaměřoval reálné rozměry. Pravdou je, že zde k určitým časovým prodlevám došlo, např. kvůli větší časové náročnosti nábytku s vysokým leskem apod., takže zde bych pro příště tlačil na včasnější zadání do výroby.

Na základě čeho jste volil nábytek a doplňky do interiéru? Co bylo rozhodujícím kritériem? Doporučení, cena, kvalita?
Řekl bych kombinace všeho vyjmenovaného. Ve spoustě věcí mám svoji hlavu a jsem přesvědčený, že by mělo být po mém. Jsem však ochoten dělat kompromisy, a těch nebylo málo. Co se týče interiéru, téměř všechny kompromisy vycházely z doporučení 2 nezávislých architektů. Jsem zastánce toho, že je dobré nechat si poradit od odborníků. Proto jsem tipy na povrchové úpravy nábytku řešil s architekty, a třeba osvětlení bytu s člověkem, který světla prodává už 20 let.

Na kolik vás vyšla celá rekonstrukce?
Cenu nebudu konkretizovat, ale obecně ji můžu rozdělit na 2 části. Nákup bytu a kompletní rekonstrukce, jejíž postup a práce jsem popsal výše. Cena rekonstrukce byla vyšší, než pořízení bytu samotného. Původní záměr byl, aby obě tyto položky byly finančně zhruba stejně nákladné. Ještě mohu doplnit, že co se prací týče, nejvyšší náklady byly na zedníky, stolaře a elektrikáře.

Co byste doporučil čtenářům, kteří s rekonstrukcí váhají? Jak začít?
Je to jako s podnikáním, nebát se a jít do toho! Upřímně, nechtěl bych se do toho pouštět znova, přece jen vám to vezme pár měsíců života. Ale jsem strašně rád, že jsem se ze dne na den rozhodl a proces zrealizoval. Stálo to za to a pak už nebyla cesta zpět 🙂

Dovolím si ještě jednu radu pro čtenáře. To co bych si opravdu nepřál, je taková ta nekonečná rekonstrukce nebo modernizace. Plně si uvědomuji, že v dnešní době vše závisí na financích, nicméně než modernizovat malou část, raději bych klidně několik let počkal, naspořil dostatek prostředků a pak se do toho pustil ve větším. Ušetříte obrovské množství času a ten výsledek rozhodně bude stát za to!

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+