4 „nej“ barvy do kuchyně

02.03.2015 /

V kuchyni trávíme mnoho času. Nenechte se inspirovat!

Mezi nejvděčnější barvy do kuchyně patří různé kombinace barev neutrálních: bílá, černá, šedá a hnědá. Neutrální barvy kuchyni dokáží dodat elegantní, čistý a nadčasový vzhled. Populární je proto klasická bílá kuchyně, na vzestupu je i černá kuchyně a spoustě lidí imponují také stylové dřevěné kuchyně.

Rafinovaná je rovněž kombinace barev v podobě černé a bílé, která je elegantní, odvážná a nadčasová zároveň. Černobílá kuchyně může být vyvedena v tradičním stylu, lze ji pojmout moderně i minimalisticky. Navíc vám dá poměrně svobodnou ruku z hlediska míchání barev (ozvláštnit jí můžete třeba oranžovou troubou nebo řadou červených doplňků) a kombinace stylů v dalších místnostech. To se může hodit v případech, kdy kuchyň přechází plynule například do obývacího pokoje, a je tak třeba věnovat speciální pozornost barevné kompatibilitě obou místností. I proto řada lidí kupříkladu u kuchyňských spotřebičů podle výrobců stále upřednostňuje především vysoce univerzální nerezovou ocel.

Barvy do kuchyně podle psychologa

Kuchyně v posledních letech povýšily z místnosti pracovní na místnost sociální, kde trávíme stále více času. Proto při volbě barev sáhněte po takových, které vám jsou příjemné dlouhodobě. Nepodceňujte přitom ani optické vlastnosti a psychologii barev. Zatímco tmavší odstíny prostor opticky zmenšují, světlé jej zvětšují a mohou přijít vhod hlavně majitelům malých kuchyní.

Z hlediska působení na člověka se raději vystříhejte použití příliš tmavých barev. Z tohoto hlediska je optimální již zmiňovaná kuchyně vyvedená v černé a bílé. Kromě kombinace neutrálních barev lze doporučit také další barvy. Například červená kuchyně dobíjí člověka energií, působí hřejivě a optimisticky, navíc podporuje chuť k jídlu. Podobné stimulační účinky má rovněž optimistická žlutá kuchyně. Zelená zase navodí pocit čistoty a svěžesti, přičemž je skvělá především v kombinaci s přírodními materiály, jako je dřevo.

Naopak pokud potřebujete zhubnout a rádi v kuchyni odpočíváte, můžete sáhnout po modré. Ta má podle psychologů zklidňující účinky a snižuje chuť k jídlu. Podobně jako bílá pak také modrá opticky zvětšuje prostor. A pozor, ještě než začnete malovat, myslete na to, aby byl zvolený nátěr omyvatelný, ideálně pak také s antibakteriálním účinkem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jedna zdařilá REKONSTRUKCE – pro inspiraci…

Růžová kuchyně

Vinný sklípek v kuchyni

Otevřená kuchyně

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+