Cena nemovitosti. Způsoby a moderní nástroje, jak ji zjistit.

11.03.2015 /

Prodáváte nemovitost a nevíte si rady se stanovením adekvátní ceny, kterou za ni můžete požadovat? Chcete naopak investovat do nemovitosti a neprodělat? Existuje několik osvědčených i méně osvědčených cest, jak se k ceně dopátrat a reálně ji stanovit. Prozradíme vám, jak na to.

Cena podle inzerátů

Je běžnou praxí, že se lidé nejčastěji orientují především podle cen v inzerátech. Pro základní informaci to může stačit, ale pro přesné stanovení ceny je to nevhodná metoda, protože výsledné hodnoty transakce se mnohdy liší. Ceny samotné jsou velmi orientační. Můžete samozřejmě porovnávat zdánlivě podobné nabídky nemovitostí, které mají shodující se dispozice a prodávají se v blízkosti nemovitosti, kterou nabízíte. Nezjistíte ovšem, za kolik skutečně majitel nemovitosti nakonec prodal.

Realitní specialista

Mnohem lepší a přesnější cenu získáte s pomocí realitního odborníka, nejlépe makléře, který danou lokalitu zná, dlouho se na tamním trhu pohybuje, viděl celou řadu nemovitostí a dokáže poměrně dobře určit nejen hodnotu, kterou vaše nemovitost má, ale i cenu, za kterou je schopen ji prodat. Nemusíte se bát, že by vás chtěl „stahovat“ směrem dolů. Pracuje na provizi, takže mu jde naopak o to prodat co nejlépe. Je to člověk na vaší straně, který se v oboru vyzná, poradí vám a vyjedná s kupujícím ty nejlepší podmínky. Jak si vybrat správnou realitní kancelář, potažmo realitního makléře, se můžete dočíst v našem internetovém Magazínu REALCITY.

Cenové mapy

Na internetu se dají také najít tzv. cenové mapy. Zde je možné vyhledat si příslušnou lokalitu a zjistit, např. jak se zde pohybuje cena pozemku za metr čtvereční. Cenové mapy využívají i realitní profesionálové. Jsou často tvořeny na základě informací o skutečně realizovaných cenách nemovitostí. Proto bývají opravdu dobrou pomůckou pro zjišťování tržní ceny. Příkladem je cenová mapa stavebních pozemků v hlavním městě, kterou najdete na http://mpp.praha.eu/app/map/cenova-mapa/. Hledat můžete i na jiných místech a institucích, jako je Asociace realitních kanceláří apod.

Nová chytrá mapa

Kromě cenových map, které jsou k dispozici na internetu, fungují i další užitečné nástroje. Absolutní novinkou je např. mapa realizačních cen, která je veřejnosti k dispozici od poloviny února tohoto roku. Využívá i údaje o cenách z kupních smluv na katastrálních úřadech.

Jde o aplikaci, díky níž zjistíte, za jaké ceny se skutečně prodávají byty a rodinné domy v dané vybrané lokalitě. Tato je zaměřena na nemovitosti v Praze a v dalších krajských městech. Data čerpá, jak bylo již řečeno, z katastrálních úřadů, a to včetně údajů o cenách bytů a domů z kupních smluv. Projekt sice funguje asi rok, ale doteď k němu měla přístup pouze odborná veřejnost.

Základní odlišení od jakékoli jiné mapy spočívá v tom, že my dokážeme identifikovat přesnou transakci v přesném domě,“ vysvětlil pro média jeden z realizátorů projektu, ředitel Hyposervisu Milan Roček.

www.cenovamapa.org
Přibudou další lokality…

Speciální mapu najdete na webu www.cenovamapa.org. V současné době obsahuje údaje o zhruba 1,3 milionu nemovitostí ve vybraných lokalitách. Kromě Prahy i v krajských městech. Jsou v ní k dohledání i údaje ze středočeských měst: Benešov, Beroun, Kladno a Mladá Boleslav, jelikož se v nich obchoduje s byty četněji než v jiných částech republiky. Autoři mapy slibují, že v budoucnu přibudou i další lokality. Není to ovšem zadarmo. Jeden výstup stojí 99 korun, jeho nákup přes internet funguje podobně jako v e-shopu. Odborná veřejnost má přístup k většímu množství dat a platí paušálem. Aktualizace probíhají čtvrtletně. Informace o ceně se zatím dá zjistit u přibližně 120 tisíc nemovitostí. Autoři projektu totiž sbírají data o prodejích bytů od 1. prosince 2013. Transakce o prodejích před tímto datem nepůjde dohledat. Výjimkou jsou byty v developerských projektech, u nichž půjde vysledovat prodejní ceny až do poloviny 90. let.

Rezidenční nemovitosti

Cenových map rezidenčních nemovitostí je také u nás několik. Za jednou z nich stojí například Asociace realitních kanceláří ČR. Tuto mapu berte spíše jako orientační. Ve vybrané lokalitě najdete rozpětí průměrných cen, které se liší například o deset tisíc korun na metr čtvereční. Nelze v ní např. dohledat transakční cenu v konkrétní nemovitosti.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+