Koupě pozemku. Co všechno byste měli zvážit?

23.03.2015 /

Pozemky patří k nejlukrativnějším nemovitostem poslední doby. Máte zálusk na nějaký? Poradíme vám, co všechno si před tím rozmyslet a co zkontrolovat, aby se vám investice vyplatila.

Vytipujte si lokalitu

Nejdůležitější při koupi každé nemovitosti je správný výběr lokality. Nejde jen o její lukrativitu, napojení na sítě apod., ale také další fakta. Zjistěte si, zda pozemek neleží v záplavové oblasti. S tím se následně špatně manipuluje i obchoduje. Jak to zjistit? Na internetu existují on-line povodňové mapy. Najdete je např. na stránkách České asociace pojišťoven.

Dále se zaměřte na klasická měřítka, jako je dobrá dopravní dostupnost, služby, občanská vybavenost – to vše s ohledem na vzdálenost od vybraného pozemku. Důležitá může být i přítomnost školy či školky v dané obci či lokalitě. Neváhejte se informovat v okolí pozemku, zeptejte se místních, jak se jim zde žije, co jim vadí apod. Dostanete poměrně ucelené informace o lokalitě.

Základní informace

Na co se zaměřit před vlastní koupí? Vyžádejte si základní informace jako počet vlastníků pozemku, jaký je právní stav nemovitosti, není-li nemovitost předmětem dědictví nebo případného nevypořádaného společného jmění manželů. Nezapomeňte se informovat, kdo je vlastníkem příjezdové cesty, jak je to s inženýrskými sítěmi, zda jsou zavedené na pozemek, a jaká jsou eventuální stavební omezení apod. Všechno si lze ověřit např. z výpisu vlastnictví u příslušného katastrálního úřadu.

Zavítejte na stavební úřad. Proč?

Další informace dostanete na stavebním úřadu. Pokud plánujete na pozemku stavět, zažádejte si o územně plánovací informaci. Díky tomu snadno zjistíte, jakou část pozemku lze zastavět, kolik procent připadá na zpevněné plochy nebo jak vysokou budovu lze v dané lokalitě vůbec postavit. Když už budete na stavebním úřadu, zeptejte se i na správce sítí, kteří jsou k danému pozemku registrováni. Můžete od nich zjistit, zda přes pozemek nevede například chráněné pásmo, které by mohlo případnou budoucí stavbu omezit. Po přezkoumání všech výše uvedených informací můžete dovést transakci ke zdárnému konci.

Proč se vyplatí investice do pozemku?

Koupě pozemku je podle odborníků nejzajímavější právě v této době. Nejde přitom jen o ty stavební, ale i ty označované za ornou půdu. Právě ta je z dlouhodobého pohledu celkem bezpečnou, a přitom výnosnou investicí. Už jsme vás informovali, že OSN i OECD globálně doporučují investice do zemědělské produkce, kdy se bere v potaz stav posledních deseti let. Rozvojový svět totiž spotřeboval o 10 % více potravin, bez toho, aby jich více vyprodukoval. To je důvod, proč lze očekávat do budoucna růst cen potravin, který má přímý vliv na globální růst ceny zemědělské půdy. V roce 2016 nás navíc čeká i zvýšení DPH na pozemky. To se určitě na jejich ceně projeví. Proto z hlediska investice jsou pozemky opravdu velmi lukrativní komoditou. Aktuální nabídku pozemků z celé ČR najdete na www.realcity.cz.

Orná půda jde nahoru

Realitní odborníci potvrzují, že cena orné půdy ve světě v posledních letech prudce roste. Ani Česká republika není výjimkou. Bohužel ale neexistuje žádný cenový index, na který lze odkázat. Jen odhadem jde o růst v řádech deseti procent za rok 2013. Průměr je samozřejmě o něco nižší. Orná půda v Česku je ovšem ve srovnání s Německem nebo Rakouskem velmi podhodnocená. Dá se ale očekávat, že cena zemědělské půdy v ČR se bude postupně přibližovat evropskému průměru. Vše ještě umocňuje fakt, že poptávka po orné půdě silně roste i ve světě. Posledním faktem je stav celkové plochy orné půdy v Česku. Ten se logicky zmenšuje, a to nejen kvůli normální zástavbě, ale i kvůli výstavbě solárních polí.

Za poslední čtyři a půl roku hodnota pozemků vzrostla v průměru o necelá čtyři procenta každý rok. Odborníci se shodují, že pozemky jsou pro investici ideálním nástrojem s nízkým rizikem a malými udržovacími náklady.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+