Už jste probudili vaši zahradu?

20.04.2015 /

Pokud jste ještě nezačali s jarní péčí o zahradu, nezoufejte a vězte, že nyní nastává ideální doba. Teploty již se pohybují nad nulou, půda už rozmrzla za svitu prvních slunečních paprsků a zahrada je připravena na probuzení. S tím jí můžete významně pomoci, stačí se inspirovat našimi tipy.

Přesvědčte, zda na zahradě nenapáchala nějaké škody, případně jakého rozsahu. Může jít o polámané větve stromů, zmrzlé rostliny, poškozenou skalku, chodníčky, altánek nebo zahradní nábytek. Pokud nevlastníte zahradu o rozloze fotbalového stadionu, zabere vám rutinní kontrola maximálně pár desítek minut. Co dál? To vám povíme v následujícím desateru tipů:

  1. Zkontrolujte nářadí – nástroje a nářadí na zahradu mohou být po zimě také v poněkud zanedbané. Veškeré vybavení proto zkontrolujte, naostřete čepele, vyměňte poškozené rukojetě a dotáhněte uvolněné šrouby. U hadic zkontrolujte případné praskliny, u zahradní techniky pak proveďte inspekci dalších ukazatelů (stav paliva, oleje apod.).

  2. Zjistěte pH zahradní půdy – základní testovací sady pH pořídíte v každém obchodě s potřebami pro kutily a zahrádkáře. Znát pH půdy je důležité kvůli výběru vhodných rostlin a hnojiv.

  3. Příprava půdy na vysazení (ovocné stromy, růže i zelenina) – před výsadbou půdu v záhoně dobře provzdušněte, provápněte, zarovnejte a vyberte z ní všechny rostlinné zbytky. Na konci března pak nastává ideální doba pro zásev živých plotů, ovocných stromů, růží, maliníků, borůvek nebo třeba jahod. Vyzkoušet můžete i vybrané druhy zeleniny a bylinek (např. mrkev, ředkvičky, špenát, česnek, hrách či kopr).

  4. Mulčování záhonků – po zimě je půda zesláblá, má méně živin a bývá málo úrodná. Proto sáhneme k mulčování. Oč jde? Povrch půdy nasteleme odumřelým organických materiálem (sláma, listí, kůra, posekaná tráva, ale třeba i kartonové krabice), který vytvoří základ pro úrodný humus.

  5. Plánujte a objednejte si semena – pořádně se zamyslete, co byste letos rádi vyseli. Mějte přitom na paměti výsledky půdního pH testu, některé rostliny se uchytí jen v půdě určité kyselosti. Následně vyrazte na nákup a pořiďte semena či sazenice vybraných rostlin, stromů a keřů.

  6. Hnojte – důležitou jarní činností je hnojení, které rostlinám a stromům dodá dostatek síly. Ideální je použít hnůj či vyzrálý kompost, intenzita přitom záleží hlavně na typu vaší půdy. Na těžkých půdách stačí hnojit stromy jednou za dva či tři roky, stromům na lehkých písčitých půdách prospěje každoroční hnojení.

  7. Zbavte se plevele – na jaře začíná také klíčit plevel. Záhony proto pravidelně plejte.

  8. Pečujte o trávník – Trávník vyžaduje pravidelné prořezávání a provzdušňování. Vyhrabávejte z něj starou trávu a listí, přihnojte vhodným hnojivem a začněte se sekáním, které podporuje jeho hustotu.

  9. Řez stromů a růží – jaro je také vhodným obdobím pro zahájení řezu ovocných stromů (hlavně jádrovin a bobulovin), keřů a růží, které jim pomohou získat novou vitalitu a zajistí bohatší úrodu. Na jaře se přitom provádějí především tzv. udržovací řezy, během nichž u stromů odstraníte staré, poškozené a do koruny směřující větve, respektive odstřihnete odumřelé, namrzlé či křížící se výhony u růží.

  10. Ochrana proti škůdcům – S jarem se probouzejí nejen květiny a další rostliny, ale také ti, pro něž je flóra jedinečnou pochoutkou – škůdci. Nyní je ideální doba na aplikaci postřiků. Ošetřete tedy ovocné stromy, živé ploty i okrasné rostliny. Později vám za to poděkují.

Za celou redakci REALCITY vám přejeme úspěšné probuzení vaší zahrady.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+