Barvy v interiéru: důležité jsou trendy i dobrý pocit

04.05.2015 /

Volba barev do interiéru může působit jako hotová alchymie. Jaká barva se hodí do té či oné místnosti, a jak vůbec zjistím, která barva je teplá a která studená? Jaké barvy dokáží navodit uklidňující pohodovou atmosféru, které mě naopak nakopnou k pracovnímu výkonu? To se dozvíte v následujícím článku.

Jistě jste si všimli různých anket o barvu roku či sezony, stejně jako přehršle článků na téma barev, které právě „frčí“. Samozřejmě je dobré být v obraze, trendy jsou však pomíjivé, zatímco domov plánujeme většinou dlouhodobě. Z tohoto hlediska je dobré orientovat se spíše na střídmou a nadčasovou klasiku a také volit barvy, které na vás působí dobře.

Teplé a studené barvy

Mnoho z nás má stále problém s rozlišením teplých a studených barev. Vězte, že je to snadné. Mezi teplé barvy řadíme především žlutou, oranžovou, červenou a jejich odstíny. Za studené barvy pak považujeme hlavně zelenou, modrou a fialovou. Studené barvy obecně tlumí, teplé naopak podněcují fyzickou i psychickou aktivitu.

Teplé barvy působí optimisticky, dodávají nám energii a stimulují. Hodí se tam, kde se zdržujeme nejčastěji. Světlé odstíny teplých barev interiér rozšiřují a zateplují, jsou tak ideální do menších bytů a místností. Tmavé odstíny naopak prostor zmenšují, zvyšují však jeho útulnost.

Chladné barvy mají v moci navození dojmu čistoty, zvyšují soustředění a vynikají uklidňujícím účinkem. Hodí se především do prosluněných a velkých prostor, ideálně pracoven a místností určených k relaxaci a odpočinku.

Obecné charakteristiky základních barev

Při volbě barev do interiéru a jejich kombinaci určitě není od věci mít alespoň nezbytné minimum znalostí o jejich působení. Zde je přehled základních vlastností vybraných barev:

Černá barva – navozuje dojem luxusu a elegance, v interiéru se většinou objevuje na nábytku či dekorativních doplňcích. Černou doporučujeme používat jen jako doplňkovou barvu, pohlcuje totiž světlo a tak byste v černě vymalované místnosti nejspíš brzy propadli akutním depresím.

Bílá barva – působí čistě a elegantně, interiér projasní a provzdušní, zároveň jej opticky zvětšuje

Červená barva – vášnivá a temperamentní červená barva může působit agresivně, proto ji používejte s citem. Hodí se do místností, kde je žádoucí stimulovat aktivitu. V ložnici je její použití sporné, na jednu stranu může působit eroticky, na stranu druhou příliš nepodpoří klidný spánek.

Žlutá barva – stimuluje tvořivost a kreativitu, inspiruje a zvyšuje pracovní výkonnost. Navíc vyzařuje teplo a jas, hodí se ideálně do domácí kanceláře, pracovny, kuchyně nebo chodby.

Hnědá barva – dokáže navodit pocit pohodlí a útulnou atmosféru. Vhodná je například do vstupních prostor (předsíň), abychom hned po příchodu domů zažili příjemný pocit. Pasuje také do pracoven či ložnic.

Modrá barva – navozuje pocit klidu a uvolnění, je tedy vhodná pro použití v ložnici, koupelně, ale i pracovně (pomáhá také se soustředěním). Jen pozor na příliš tmavé odstíny, ty mohou naopak v místnosti navodit tísnivou atmosféru.

Zelená barva – symbolizuje nové začátky a přírodu. V interiéru umí navodit pocit klidu, zároveň podporuje duševní činnost a přispívá ke koncentraci. Ideální volba do pracovny, obývacího pokoje, dětského pokojíčku nebo ložnice.

Oranžová barva – odstíny oranžové nacházejí uplatnění všude tam, kde je třeba podnítit k aktivitě a komunikaci. Oranžová barva vyzařuje teplo a rozjasňuje. Díky tomu se skvěle hodí do kuchyně, obývacího pokoje nebo jídelny.

Fialová barva – moderní barva, která může působit tajuplně až mysticky. Interiéru dodá punc luxusu a vznešenosti. Inspiruje a probouzí kreativitu. Tmavě fialová působí elegantně, světle fialová něžně.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+