Inteligentní bydlení. Co přinese budoucnost?

15.06.2015 /

O inteligentních domech jsme už v minulosti psali stejně jako o nových technologiích, které se začínají na trhu objevovat. Už proto není žádnou novinkou, že takový dům snadno ovládnete s pomocí svého mobilního telefonu. Vědci nově přemýšlí o tom, jak tímto způsobem propojit celou čtvrť a co všechno ještě domy mohou umět. Nahlédněte s námi do budoucnosti.

Co umí chytré domy dnes?

Příjemné ranní probuzení, obsluha žaluzií nebo zapnutí topení, než se ráno ocitnete v koupelně – to všechno už není hudba budoucnosti, ale běžné věci, které tzv. chytré domy dnes hravě zvládnou. K ranní snídani vám pustí hudbu či oblíbenou rádiovou stanici, zhasne světla, na která vaše děti zapomněly při odchodu do školy, aktivuje alarm, který signalizuje nechtěného návštěvníka. „Ano, v takovém domě nebo vzdáleně mimo něj lze ovládat běžně osvětlení i spotřebiče, kontrolovat jejich stav, otevřít garážová vrata, vytáhnout rolety či žaluzie, pro jednotlivé místnosti nastavit požadované teploty a časy vytápění/chlazení, IP kamerou sledovat dění v domě, monitorovat spotřebu energií a využít řadu dalších bezpečnostních a komfortních funkcí,“ vysvětluje Ing. Jaromír Pávek ze společnosti Eaton Elektrotechnika. Chytré domy se navrhují zkrátka proto, aby vám usnadnily práci, postaraly se o vaše bezpečí a uspořily vaše finance za energie a podobné služby.

Jen mylně se domníváte, že tohle si může dovolit jen bohatý člověk žijící v luxusní rezidenci. Chytrý byt může fungovat stejně nebo podobně např. i v panelovém domě, a to díky inteligentním technologiím, které např. perfektně ovládají energetickou náročnost v dané nemovitosti. Dokáže sledovat počasí a přizpůsobit mu topení v jednotlivých pokojích i vzhledem k požadavku samotného majitele. Např. v koupelně můžete mít teplo každé ráno i večer bez ohledu na roční dobu. A proč tohle všechno? Jen samotné vytápění může znamenat úsporu v desítkách tisíc korun ročně. Systém lze přitom snadno ovládat z jediného místa, např. právě z mobilního telefonu.

Co přinese budoucnost

Zvláště posledních deset let jde vývoj velmi kupředu. Ocitáme se v době, kdy spolu dokáží komunikovat i jednotlivé budovy. A nabízí se tedy otázka využití této komunikace. Nepůjde o chytrá města v pravém slova smyslu, ale něco jako chytré čtvrtě už sci-fi nejsou. K čemu to je dobré? „Podobné celky již dnes zahrnují třeba zdroje obnovitelné energie, které vyrábějí stále stejné množství energie,“ vysvětlil pro média vedoucí Ústavu technických zařízení budov VUT Jiří Hirš. Podle něj by inteligentní systémy dokázaly například přesměrovat energii přesně na místo, kde je právě potřeba. Stejně tak by zvládly zdroj energie úplně vypnout v případě, že ho nedokáže využít. Chytrým bydlením se zabývá celá řada firem a jejich počet neustále roste. Budoucnost tohoto odvětví je tedy slibná.

Zdroj foto: Eaton Elektrotechnika

Věděli jste, že…

…už před 12 lety spustili odborníci z brněnského Vysokého učení technického pilotní projekt.
…před rokem bylo otevřeno Univerzitní centrum energeticky efektivních budov.
…jedním z projektů tohoto centra je například byt, který by nejen umožňoval ovládání technologií, ale zároveň na svého obyvatele i dohlížel.
…odborníci myslí i na starší obyvatele a snaží se např. vymyslet způsob, jak zjistit, že člověk v domě upadl, nemůže vstát a potřebuje pomoc. S pomocí nejnovějších technologií, které se vzájemně propojí, by mohl být i tento problém vyřešen.
…odborníci se také věnují návrhu speciálního bytu pro nemocné, který by sledoval i fyziologické funkce člověka.

Chytré domy budoucnosti se budou moci postarat o své obyvatele i o jejich zdravotní stav.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+