Junckerův investiční plán. Co přinese českým investorům?

20.08.2015 /

Na konci června tohoto roku schválil Evropský parlament pravidla pro fungování Evropského fondu strategických investic (EFSI). Fond je považován za základní pilíř takzvaného Junckerova investičního plánu, který má v příštích třech letech získat ze soukromých a veřejných investic až 315 miliard eur. O návrhu se diskutuje už od konce minulého roku.

Co je jeho cílem?

Cílem tohoto investičního plánu je podpořit financování životaschopných investic v Evropské unii. Celkem pro jeho přijetí hlasovalo 464 z 624 poslanců. Návrh podpořila i Rada ministrů. Oficiálně se počítalo s jeho uvedením v platnost začátkem července. EFSI by měl tedy začít fungovat do září. Tzv. Junckerův plán je podle zpravodaje výboru pro rozpočet Josého Manuela Fernandese inovativním nástrojem, který v Evropě významně podpoří investice. Počítá se s tím, že na investice se v rámci plánu vynaloží celkem 240 miliard eur a dalších 75 miliard se využije na podporu malých a středních podniků, které tvoří dvě třetiny pracovních míst v soukromé sféře. Ty také podle něj představují 99 procent podniků v Evropě.

Čína se přidá!?

Evropská unie a Čína se mají do podzimu tohoto roku dohodnout, za jakých podmínek vloží Čína peníze do investičního plánu Evropské komise. Podle agentury Reuters bude nový investiční fond v EU fungovat skutečně od září. I když se o něj naše republika zatím příliš nezajímá. Už vůbec do něj nechce vkládat jakékoli finance. Přesto se spekuluje, že pro české investory může být Junckerův balíček přeci jen zajímavý. Pomoci dokáže i velkým podnikům. Hovoří se o tom, že Čína by mohla vložit až 10 miliard eur. Finální rozhodnutí se ale zaseklo na tom, jak čínským technologickým firmám zajistit větší prostor na evropském trhu.

Příspěvky členských zemí

Jedno je jisté. Než začne září, musí proběhnout výběrová řízení na členy investičního výboru, který má provádět výběr projektů. Tvořit ho bude 8 nezávislých odborníků a výkonný ředitel. Musí vzniknout i řídící rada, která následně určí celkovou strategii a investiční politiku fondu. Na řízení fondu tak nemají mít žádný vliv jednotlivé členské země, dokonce ani tehdy, když se do fondu rozhodnou samy jakkoli přispět.

Peníze pro investory

„Zdaleka se nejedná pouze o to, jestli si ta či ona země umí půjčit levně. Jde především o investory, průmyslové subjekty, ale i orgány veřejné správy, aby uvěřili v budoucí růst a nebáli se do něj investovat,“ řekl k tématu europoslanec Poche. Podle jeho názoru EFSI bude zárukou, že projekty projdou důkladnými analýzami a budou splňovat všechna potřebná kritéria. Toto financování by mohli podle vedoucího zastoupení Evropské komise v ČR Jana Michala dobře využít soukromí investoři, kteří mají omezený přístup ke strukturálním fondům. Peníze z investičního fondu lze navíc kombinovat s penězi z „klasických“ strukturálních fondů.

Zdroj: euractiv.cz

Co je Junckerův balíček

Na konci listopadu 2014 jej představil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker europoslancům. Jde o plán na vytvoření investičního fondu EU, jehož cílem je v následujících třech letech mobilizovat alespoň 315 miliard eur investic k nastartování ekonomiky EU.

Financování z tohoto programu by mohli podle vedoucího zastoupení Evropské komise v ČR Jana Michala dobře využít převážně soukromí investoři, kteří mají omezený přístup ke strukturálním fondům.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+