Brno-Kohoutovice: Bydlení uprostřed lesů

10.10.2015 /

Městská část Brno-Kohoutovice se rozprostírá západním směrem od městské části Brno-střed. Zahrnuje tak celé katastrální území Kohoutovice, západní část katastrálního území Pisárky a malou jižní část katastrálního území Jundrov. Nejcharakterističtější pro ni jsou však zdejší lesy.

Příroda je tu všudypřítomná. Počínaje Kohoutovickým potokem, který tudy protéká, a konče zdejšími lesy, které se nacházejí ve východní pisárecké části. Ty však najdeme i jinde. Místní zástavbu doslova obklopují ze všech stran. A to je důvod, proč si tuto lokalitu oblíbili příznivci zdravého životního stylu. Kromě domů pocházejících z původní vesnice zde narazíte i na panelové sídliště. To se tyčí na kopcích nad ní. Pisárecká část zástavby městské části je tvořena domy, které se až na jedinou výjimku nacházejí na severním svahu ulic Antonína Procházky a Libušino údolí. Narazíte tu i na několik panelových domů přiléhajících k severovýchodní části katastru Kohoutovic na jižní straně Libušina údolí. Naopak zástavbu jundrovské části katastru tvoří převážně chaty. Jednoznačnou dominantou, která je dobře viditelná z mnoha částí Brna, je objekt zdejšího kohoutovického vodojemu, nacházející se v západní části.

Podle odborné literatury je název obce odvozen od jména vlastníka vesnice – Kohouta či Kohúta. Obec původně se špatným přístupem do Brna byla především zemědělská a až po vzniku Československa společně s řadou dalších obcí z okolí Brna se připojila k Velkému Brnu. Původní vesnici tvořila krátká ulice s drobnými usedlostmi po obou stranách. K těm přibyly postupně domky v horní části ulice a také kaple (dnešní Bašného ulice). Zcela nová výstavba zde začala vznikat kolem roku 1900, a to pod vsí a v severním svahu. Místní sídliště bylo vystavěno až v roce 1970, a to zcela změnilo život původní vesnice i celkovou tvář krajiny. Vybudoval se vodovod, kanalizace, vznikla nová komunikace stoupající Libušiným údolím a v roce 1973 byl na Vaňhalově ulici postaven první panelový dům. Sídliště postupně v průběhu času „obklíčilo” původní obec a dalo tamnímu životu zbrusu nový charakter. Jedno je jisté, o Kohoutovicích se rozhodně široko daleko ví a lidé se sem rádi stěhují a rádi tu i zůstávají. Najdete zde plně funkční infrastrukturu, dostatek služeb, školství na dobré úrovni a přístup do Brna je o poznání lepší, než před mnoha lety. Zmiňovat čistý vzduch a nepřeberné množství volnočasových možností by bylo zbytečné. Lepší je, když se sem vypravíte… A třeba tu i nadobro zakotvíte.

O dostatek sportovního vyžití není v Kohoutovicích nouze. Vyřádit se můžete s celou rodinou v místním aquaparku, zapotit se dá třeba ve Fitness centru Na konečné a projít se svižnou chůzí zvládnete v místních lesích. Tím výčet sportovních možností zdaleka nekončí. Pro další informace zajděte na stránky www.kohoutovice.cz.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+