Růst úrokových sazeb začíná. Připravte se!

08.10.2015 /

Už v létě bylo jasné, že doba, kdy docházelo plošně k poklesu úrokových sazeb, je nenávratně pryč. Úrokové indexy se zastavily. Jak to bude vypadat nyní s příchodem hlavní podzimní hypoteční sezony? Ovlivní úrokové sazby ceny nemovitostí? Banky hledají nové způsoby, jak přitáhnout pozornost klientů.

Konec léta přinesl velké změny na trhu hypoték. Ty se týkaly zejména úrokových sazeb, které pro 7leté a delší fixace zvýšila např. UniCredit Bank. V září pak nastalo pokračování v dalším posunu směrem vzhůru. Ne všechny banky však k tomuto kroku přikročily. Příkladem je Raiffeisenbank, která na konci srpna naopak sazbu u hypotéky Klasik snížila, a to o jednu desetinu procenta. Snižovala i Expobank. Díky tomu došlo v závěru prázdnin ke stagnaci indexu nabídkových sazeb hypoték.

Srpnový růst sazeb pod drobnohledem

Budeme-li ještě konkrétnější – v srpnu průměrná úroková sazba u hypoték podle statistik Fincentrum Hypoindexu mírně vzrostla na 2,11 procenta z červencových 2,08. V druhém prázdninovém měsíci si klienti sjednali celkem 8943 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 15,637 miliardy korun. Ve srovnání s předchozím měsícem se jednalo o mírný pokles, v meziročním srovnání však počet uzavřených hypoték i celkový objem vypůjčených peněz prudce vzrostl. Z toho vyplývá, že první růst úrokových sazeb nijak prodeje neohrozil.

„Současné mírné zdražení hypoték nemá žádný vliv na poptávku po nových bytech. Naopak z našich dat je patrné, že tempo prodeje nových bytů ještě zrychluje. Například v Praze se loni prodalo 5950 nových bytů, za letošní rok očekáváme zhruba 7000 prodaných bytů. Zvyšuje se průměrná výše půjčené částky, což svědčí o optimismu lidí pramenícího z dobré kondice české ekonomiky,“ okomentoval Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL.

Podle něj silný zájem o hypotéky, a tudíž i o pořízení vlastního bydlení, samozřejmě logicky těší také developery. „Je to pro nás další impuls do přípravy nových projektů anebo urychlení prodeje a realizace těch stávajících,” dodává specialista.

Budoucnost má dva scénáře

Podle jedné teorie bude podzim ve znamení stagnace. Předpokládá se, že sazby neklesnou ani neporostou. Banky se budou snažit zvýhodnit klienty nabídkou doprovodných služeb a akčními benefity. Budou zvýhodňovat některé vybrané skupiny klientů nebo určité vybrané parametry jako delší fixace apod. Ke snížení sazeb sice podle tohoto scénáře dojít může, ale velmi omezeně a bude to mít velmi malý nebo nulový vliv na úrokové indexy.

Druhý, o poznání dynamičtější scénář, předpokládá, že sazby mohou opět mírně plošně poklesnout. Banky se pustí do tvrdého konkurenčního boje, který povedou přes plošné cenové zvýhodnění. Odborníci se shodují na tom, že pravděpodobnější je první statický scénář. Že úrokové sazby v budoucnu porostou, je už jasné. Banky, jak se zdá, vstupují do podzimní sezony se strategií se sazbami příliš nehýbat a akční nabídky se týkají spíše poplatků souvisejících s vyřízením nebo správou hypotečního úvěru.

Dlouhá fixace se vyplatí

Úrokové sazby klesaly s menšími přestávkami zhruba 6 let, což se pozitivně promítá v měsíční splátce hypotéky. Největší radost z tohoto vývoje mají klienti s plovoucí úrokovou sazbou, ale pozitivní efekt pociťují i klienti s fixní úrokovou sazbou, kterým skončilo nebo skončí období fixace úrokové sazby a dojde k přepočítání měsíční splátky podle aktuální výše úrokových sazeb. A nízké sazby vítají určitě i noví žadatelé o hypotéku pořizující si nové nebo lepší bydlení.

Vzhledem k očekávanému růstu sazeb klienti dávají jednoznačně přednost fixním sazbám. 70 % z nově uzavřených smluv představují hypotéky s 5letou fixací. Po období fixace mohou být klienti v klidu – měsíční splátka se po celých 5 let nehne ani o kousek. Co se však bude dít po skončení doby fixace? To už si troufne odhadnout jen málokdo.

Ceny úrokových sazeb stagnují. Je víc než jasné, že začíná nová éra jejich vzestupu. Kdy k zahájení růstu sazeb dojde a jaké bude jeho tempo nelze zatím v žádném případě odhadnout.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+