Pozor na fiktivní nabídky nemovitostí. Důvěřujte osvědčeným profesionálům!

06.10.2015 /

Koupě nemovitosti je složitý proces, který představuje mnohá rizika. Vzít si na pomoc profesionálního pracovníka realitní kanceláře je zcela nepochybně dobrá věc. I mezi nimi však existují rozdíly. Je dobré dát na reference nebo praxí ověřené společnosti. Jen tak vše proběhne v klidu a bez problémů.

Nejpalčivější otázkou při volbě, zda realitní kancelář ano či ne, je provize, která je nutní realitní kanceláři zaplatit. Předem si však řekněme, že nákupní proces nemovitosti je natolik složitý a riskantní, že odborník je na místě. A fakt, že za ušetřený čas a nemalé starosti, právní servis či finanční servis musíte něco zaplatit, je opodstatněný. Samozřejmě celou situaci nezlehčuje to, že se mezi realitními odborníky najdou i tací, kteří svou práci neodvedou dobře a z vás tahají jen peníze. Nicméně, budete-li se řídit našimi radami a doporučeními známých, jistě na podobné nekalé jednání nenarazíte a transakce proběhne v poklidu.

Nový trend: fiktivní byty

Bohužel ani realitní kanceláře nehrají vždy fér hru. V poslední době se objevil nový fenomén, o kterém informovala Realitní komora ČR. Jde o inzerování fiktivních bytů. Jak to v praxi funguje a na co si dát pozor?Jde o nabídky na realitních serverech, jejichž cena je podezřele asi o deset až dvacet procent nižší ve srovnání s podobnými nabídkami. Většinou u nich nenajdete reálné fotografie, maximálně je k nim přidán pofidérní plánek bytu či animace kuchyňské linky apod.

Když se rozhodnete zavolat uvedenému realitnímu makléři, uslyšíte s největší pravděpodobností takovýto příběh: “Lituji, ale tento byt byl bohužel dnes zarezervován. Pokud ale máte zájem o podobný byt, mám vedle v domě v nabídce jeden o něco menší a jen o málo dražší. Nabízím ho ode dneška, a proto ho ještě neinzeruji.“

Nepochybně se dozvíte, že nabídka, na kterou jste volali, byla ve výsledku horší, protože majitelé měli plno exekucí, a proto byla i cena tak nízká. Zatímco tato nabídka je právně zcela čistá a vy máte velké štěstí, protože jste první, kdo bude mít možnost byt vidět. Tím divadlo končí. Jestli podlehnete falešnému pocitu, že získáváte jakési výjimečné postavení privilegovaných kupců, kteří pouhou náhodou narazili na jakési zboží „pod pultem“, budete pravděpodobně na konci zklamaní. Bude se jednat o naprosto průměrnou nabídku, která zaměstnává několik realitních kanceláří už mnoho měsíců, a chtějí se jí rychle zbavit.

Proč tyhle praktiky?

Podle odborníků z Realitní komory ČR i makléř musí vykazovat jistou činnost, a to nejen pro RK, ale i před samotnými klienty, majiteli prodávaných bytů. S každým takovým přivedeným kupcem totiž majitel zaznamená prokázanou činnost, což ve výsledku nemůže makléři v očích majitele uškodit. Samozřejmě, že najdeme i takové makléře, kteří dokáží takovou nabídku proměnit v reálný obchod. S podobnými praktikami se můžeme setkat u prodejců ojetých aut. Jak se bránit? Určitě chtějte po realitní kanceláři vidět fotografie nemovitosti dříve, než se na prohlídku vypravíte.

S čím vším vám RK pomůže

Není to jen správný výběr nemovitosti a dobře nastavená cena, co za vás realitní specialista odbaví. Je třeba pečlivě a seriózně nemovitost prohlédnout, a to po všech stránkách (technický stav, právní stav, možné využití v budoucnu …). Pohled prodávajícího a kupujícího se od sebe výrazně v praxi liší. Zatímco prodávající ji vidí jako zámek, kupující jako zříceninu, do které bude třeba investovat. Je velmi důležité oprostit se od citových vazeb, umět vyjednávat, znát pravidla a normy, zákony i specifika dané lokality. Troufnete si na tohle sami? Pokud ne, určitě se pomoc vyplatí, i když to bude něco stát.

Výhody koupě nemovitosti přes RK

  • Celkové zařízení koupi nemovitosti i jednotlivé dílčí realitní činnosti má na starosti realitní kancelář.
  • Realitní makléř by měl být zkušený a úspěšný profesionál, který dokáže zejména sehnat ideální nemovitost pro vás a vyjednat a zajistit uzavření co nejlepší podmínky.
  • Ve spolupráci s právníkem a postará i o další potřebné činnosti (katastr nemovitostí, formality spojené s převodem).
  • Suma sumárum, s dobrým profesionálem a dobrou realitní kanceláří vám odpadne většina starostí.
  • Realitní kancelář je profesionální zprostředkovatel a obchodník a má větší možnosti a schopnosti zobchodovat nemovitost a dokončit transakci.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+