Ostrava-Vítkovice: Změny k lepšímu na obzoru

11.10.2015 /

Vítkovice jsou bývalé město. K Moravské Ostravě se připojily v roce 1924. Městským obvodem se následně staly v listopadu roku 1990. Rozkládají se na levém břehu řeky Ostravice východně od moravské části města.

Městský obvod zahrnuje celé katastrální území historického města Vítkovic a východní část historické obce Zábřeh nad Odrou, jíž je katastrální území Zábřeh-VŽ. Od roku 1992 je jejich historické jádro prohlášeno za městskou památkovou zónu.

Vítkovice prosluly v minulosti především jako průmyslové centrum. Podnět k jeho vzniku dal v roce 1828 olomoucký arcibiskup arcivévoda Rudolf, když na doporučení vídeňského profesora F. X. Riepla postavil pudlovací pec. (Zdroj Wikipedie) Tzv. Rudolfova huť způsobila revoluční přeměnu zemědělské osady na moderní průmyslové město. Největší devizou byla jejich poloha v blízkosti ostravských ložisek uhlí, beskydských zdrojů železné rudy a vody z řeky Ostravice.

Velkou a zásadní změnou pro místní obyvatele byla až 90. léta. Tehdy přišly politické a ekonomické změny, které otevřely trochu paradoxně možnost postupné rehabilitace Vítkovic jako místa, kde lidé nejen pracují, ale také žijí. Proces razantní proměny nebyl ani rychlý, ani snadný. Ale Vítkovice mají na co navazovat. V roce 1990 se Vítkovice opět staly samostatným městským obvodem města Ostravy. Byla obnovena jejich samospráva usilující o rehabilitaci centra, které bylo kdysi perlou Ostravska.

Horkou zprávou je také ukončení provozu ocelárny Vítkovice Steel. Válcovny a další provozy Vítkovice Steel ale budou fungovat dál. Noví akcionáři se rozhodli, že nebudou investovat vysoké částky do ekologických opatření, které ocelárna potřebovala k tomu, aby nepřišla o integrované povolení a mohla dále vyrábět. Díky oznámení dlouho dopředu se ale mohla dělat opatření, aby co nejvíce kvalifikovaných zaměstnanců ocelárny našlo uplatnění v podobných profesích v hutních či strojírenských podnicích v regionu. Ztráta 300 pracovních míst by neměla být tak katastrofální. I to je krok, který povede ke zlepšení místního ovzduší a klimatických podmínek.

Ve Vítkovicích nechybí prakticky nic, co by dnešní člověk od moderní doby očekával. Pokud zvažujete, že byste se zde usalili, zalistujte naším časopisem a projděte si aktuální nabídku nemovitostí. Další možnosti najdete i na našem internetovém portále www.realcity.cz.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+