DPH na pozemek. Co bude v roce 2016?

14.12.2015 /

Chystáte se koupit pozemek pro stavbu rodinného domu? Pak si pospěšte! Od nového roku se totiž ze všech pozemků vhodných ke stavbě bude platit DPH 21 procent. Některé pozemky byly od dani osvobozené. To se teď bude měnit.

O těchto změnách jsme vás již informovali na začátku roku 2015. Tehdy ještě ale nebylo jasné, zda nakonec k těmto krokům skutečně dojde. Není na škodu zopakovat si fakta. Je jisté, že stavebních pozemků díky nové definici v zákoně přibude. Nově totiž budou stavební nejen pozemky, na které už je vydané stavební povolení nebo jsou na ně zavedené inženýrské sítě – na tyto se vztahuje DPH s jednadvacetiprocentní daní už letos. Nyní postačí, když pro pozemek bude vypracovaná projektová dokumentace. Stejně tak postačí, když v okolí pozemku budou budovány inženýrské sítě nebo komunikace. Už nyní je jasné, že se toto projeví do cen pozemků.

Obecně se bude jednat o navýšení v řádech statisíců korun, u některých větších pozemků v Praze pak až o jednotky milionů. Opatření samozřejmě nebude vadit plátcům DPH, kteří si daň odečtou. V případě bytů nebude mít změna DPH zásadnější dopad.

V Praze zaplatíte miliony navíc

„Dojde ke skokovému růstu cen u parcel pro výstavbu rodinných domů, které si kupují převážně fyzické osoby. Průměrná parcela v Praze o rozloze 800 metrů čtverečních zdraží zhruba o milion korun,“ poznamenal pro média Evžen Korec, majitel developerské firmy Ekospol. DPH však developerské společnosti dávno vybírají. Sami si daň následně odečtou. Obchodníci s pozemky však doporučují neotálet a koupit pozemek před koncem tohoto roku. Novela zákona o DPH byla schválena už v roce 2014. V platnost by měla vstoupit právě 1. ledna 2016.

Co na to makléři?

Růst cen se očekává. Přesto se realitní odborníci shodují na tom, že v průběhu konce roku nedojde k nějakému většímu nárůstu prodejů stavebních parcel. Je patrné, že se prodej zvyšuje, ale nijak závratně. Tento trend pouze kopíruje situaci na realitním trhu, kde je v poslední době velký zájem o nemovitosti jako takové. Toto makléři přisuzují i rekordním úrokovým sazbám hypoték. Zvýšil se také počet lidí, kteří kupují nemovitost na investici.

Ceny bytů rostou již teď

Ceny bytů, rodinných domů i pozemků rostly i ve třetím čtvrtletí letošního roku. Nejvíce se zdražily byty. Ceny jsou dokonce vyšší než na začátku roku 2010. Byty si od začátku roku připsaly čtyři procentní body, pozemky 2,5 procenta a rodinné domy 1,9 procenta hodnoty. Čísla vychází z dat Hypoteční banky. Růst cen bydlení banka označuje za zdravý. Jen v Praze si ceny bytů oproti druhému kvartálu připsaly 1,7 procentního bodu. K mírnému poklesu cen bytů došlo např. v Moravskoslezském kraji. Největší zájem je tradičně o malometrážní byty. Je evidentní, že rostoucí poptávku po bytech táhne zejména Praha a její okolí. Další na řadě jsou krajská města jako Brno a Plzeň, a velká města s ekonomickým potenciálem v čele s Mladou Boleslaví. Podobně optimisticky vidí odborníci i příští rok.

Jak je to s prodejem pozemku v roce 2015

DPH při prodeji pozemků na přelomu roku 2015 a 2016 zaplatí ti, kdo do konce roku 2015 nestihnou:

  • předat nemovitost nabyvateli (kupujícímu),
  • obdržet kupní cenu od kupujícího na účet,
  • převzít vyrozumění katastrálního úřadu o zápisu změny vlastnického práva.

Pokud proběhne minimálně jeden z výše uvedených úkonů ještě v roce 2015, bude pozemek zdaněn podle pravidel roku 2015. To znamená, že na prodávanou parcelu nemají vliv vedlejší aspekty a dochází k převodu nezastavěného pozemku. Prodejní cena nebude zatížena DPH.

Pozemky, u jejichž hranic byly zavedené inženýrské sítě (elektřina, voda a plyn) byly od DPH osvobozeny. Nebylo tedy výjimkou, že majitel parcely nechal zavést inženýrské sítě jen na hranici stavební parcely s tím, že se vyhne placení DPH, a díky tomu ji snáze prodá.

Autor příspěvku:

REALCITY je největším vydavatelstvím v ČR zaměřeném na realitní trh. Jeho produkty působí na českém trhu již od roku 2001, je provozovatelem portálu www.realcity.cz a specializuje se na periodika určená pro profesionály v oblasti nemovitostí. V České republice vydává celkem 2 regionální tituly. Od roku 2017 je součástí českého vydavatelství VLTAVA LABE MEDIA a.s.

Google+